Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 4 Introduktion til ESRS

4.4

Emnespecifikke standarder

4.4.1 Introduktion

De emnespecifikke standarder omfatter oplysningskrav, der dækker miljømæssige (ESRS E), soci- ale (ESRS S) og ledelsesmæssige spørgsmål (ESRS G). Der er i alt 10 emnespecifikke standarder.

Indholdet af dette kapitel

En liste over bæredygtighedsemner og relaterede sub-topics fremgår af ESRS 1.AR16. Listen op- summerer, hvilke bæredygtighedsspørgsmål der er omfattet af de emnespecifikke standarder.

► De klimarelaterede standarder (ESRS E1-5) har til formål at sikre virksomhedens oplysnings- krav vedrørende klimaændringer, forurening, vand- og havressourcer, biodiversitet og økosy- stemer samt ressourceanvendelse og cirkulær økonomi. Ud over disse generelle emner har de klimarelaterede standarder til formål at gøre det muligt for brugerne at forstå planerne og kapaciteten for en virksomhed til at tilpasse sin forretningsmodel og sine aktiviteter i over- ensstemmelse med omstillingen til en bæredygtig økonomi, og hvordan den bidrager til de forskellige miljømål i den europæiske grønne pagt og i andre EU-lande. ► Standarderne vedrørende sociale forhold (ESRS S1-S3) har til formål at sikre virksomhedens oplysningskrav vedrørende egen arbejdsstyrke, arbejdstagere i værdikæden, berørte samfund samt forbrugere og slutbrugere. ► Standarden vedrørende governance (ESRS G1) har til formål at øge brugernes forståelse af en virksomheds strategi, tilgang og processer, procedurer og resultater i forhold til forret- ningsskik. Standarderne er ikke-sektorspecifikke og skal således anvendes af alle virksomheder uanset bran- che eller industri. Der skal dog kun oplyses om de for virksomheden væsentlige forhold (ved an- vendelse af det dobbelte væsentlighedsprincip). Det betyder med andre ord, at hvis et "matter" ikke er væsentligt, skal der ikke oplyses herom, jf. afsnit 5.6. Standarderne sigter mod at gøre det muligt for brugerne at forstå virksomhedens påvirkning på bæredygtighedsspørgsmål, virksomhedens væsentlige risici og muligheder i forbindelse med disse områder og i sidste ende deres indvirkning på virksomhedens evne til at skabe værdi.

Emnespecifikke standarder er opbygget på den måde, at de foreskriver oplysningskrav, der dækker de fire rapporteringsområder, som er fastlagt i ESRS 2:

Governance (GOV)

Strategi (SBM)

► Impact, risk and opportunity management (IRO)

Metricts and targets (MT).

Herudover er der i standarderne en kort indledning, der beskriver målsætningen med standarden og hvilke bæredygtighedsspørgsmål standarden vedrører.

60 | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | EY

Made with FlippingBook Online newsletter maker