Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Forord

Forord

Lov om implementering af Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) i dansk lov er ved- taget af Folketinget den 2. maj 2024.

CSRD-direktivet ("Direktivet" eller "CSRD") erstatter de eksisterende regler om samfundsansvar, som er indarbejdet i årsregnskabslovens § 99 a, og indfases gradvist for børsnoterede og store danske virksomheder. CSRD-direktivet medfører nye og væsentligt mere omfangsrige og komplekse krav til bæredygtig- hedsrapportering, som gælder for regnskabsår, der starter 1. januar 2025 eller senere for regn- skabsklasse C (stor) og mindre børsnoterede virksomheder. De store børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte skal allerede implementere reglerne for regnskabsår, der starter 1. ja- nuar 2024 eller senere. Målsætning og målgruppe for denne publikation De store børsnoterede virksomheder skal opfylde de nye krav fra og med regnskabsåret 2024, og har i praksis allerede arbejdet med implementering af reglerne i noget tid. Herefter følger den større gruppe af virksomheder inden for regnskabsklasse C (stor), som kan indhente inspiration fra de store børsnoterede virksomheder. Den primære målgruppe for denne publikation er således virksomheder i regnskabsklasse C (stor). Herudover er målsætningen at give en introduktion til dele af den vejledning udstedt af EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) og Erhvervsstyrelsen, der er offentliggjort vedrø- rende direktivet og ESRS-standarder. Standarder for børsnoterede SMV'er og standard for SMV'ers frivillige rapportering er under ud- arbejdelse af EFRAG og er sendt i høring. Denne gruppe af virksomheder må forventes at læne sig op ad disse standarder, når de bliver udsendt. Målsætningen med denne publikation er ikke at give en udtømmende gennemgang af de nye regler for bæredygtighedsrapportering. Formålet er at klæde danske ikke-finansielle virksomheder bedre på og give en introduktion til CSRD og til de europæiske bæredygtighedsstandarder (ESRS'er), herunder en introduktion til det praktiske arbejde med standarderne.

Publikationens fokus er på ikke-finansielle virksomheder, og således er ændringer til bæredygtig- hedsrapportering for finansielle virksomheder ikke behandlet.

Overordnede krav i bæredygtighedsdirektivet (CSRD) I henhold til lovbemærkningerne er formålet med bæredygtighedsdirektivet at forbedre virksom- hedernes bæredygtighedsrapportering som et vigtigt element i bestræbelserne på at få virksom- hederne i EU til at bidrage til opnåelse af målene i EU's Green Deal og FN's Verdensmål. Arbejdet med bæredygtighedsrapportering vurderes at være centralt for erhvervslivets bæredygtige om- stilling, og det er vigtigt, at bæredygtighedsrapporteringen bliver troværdig og anvendelig for in- vestorer, långivere, kreditorer og øvrige interessenter. Målet er, at investorer, långivere og andre interessenter bedre kan vurdere virksomhedernes bæredygtighed og kanalisere finansiering og efterspørgsel i retning af de mest bæredygtige virksomheder. Bæredygtighedsrapporteringen omfatter bl.a. detaljerede krav til virksomhedernes rapportering om menneske- og arbejdstagerrettigheder og andre sociale forhold samt klima og miljø. De omfat- tede virksomheder skal offentliggøre væsentligt udvidede og standardiserede oplysninger om en række bæredygtighedsforhold i forhold til de krav, som virksomhederne hidtil har været underlagt efter direktivet for ikke-finansiel rapportering (NFRD). De nye krav reguleres dels via årsregn- skabslovens § 99 a, der med vedtagelsen af CSRD i dansk lov er ajourført, og de europæiske

EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 7

Made with FlippingBook Online newsletter maker