Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 6 Værdikæden

Det betyder fx, at dattervirksomheder skal medtages fuldt ud i bæredygtighedsrapporteringen. Man skal dog være opmærksom på, at eliminering af transaktioner mellem koncernvirksomhederne ikke på samme måde finder anvendelse. Er der således samhandel mellem dattervirksomheder, kan der være påvirkninger herfra (fx udledning), som ikke skal elimineres, når virksomheden udarbej- der bæredygtighedsrapportering.

Dattervirk- somheder, VCIG 35

Baseret på VCIG gennemgås nedenfor begrebet for operationel kontrol, som anvendes for klima- og miljøstandarderne. Dernæst gennemgås associerede virksomheder og andre typer af investe- ringer.

6.3.1 Operationel kontrol for klima- og miljøstandarderne I klima- og miljøspørgsmål (E-standarderne) henvises til begrebet operationel kontrol for at iden- tificere situationer, hvor oplysninger om IRO for et produktionsanlæg, et aktiv eller en enhed, som virksomheden ikke har regnskabsmæssig kontrol over, skal rapporteres. ESRS E1, afsnit 46, specificerer, hvordan man anvender denne tilgang til GHG-emissioner. Det præciseres, at hvis virksomheden har operationel kontrol, skal rapporterede emissioner indeholde data fra joint ventures, associerede virksomheder, ikke-konsoliderede dattervirksomheder og joint operations. ESRS E1.AR40 præciserer, at den andel der skal medtages er 100 %.

ESRS E1.46

Vejledningen nævner i den forbindelse følgende eksempel på et joint venture:

En virksomhed A har et joint venture B sammen med en anden investor C. A har operati- onel kontrol i en periode af produktion, og C har operationel kontrol i den resterende periode. I denne situation skal virksomhed A medtage 100 % af scope 1 og 2 emissioner fra joint venture B, der vedrører virksomhed A's periode med operationel kontrol. Uanset om der er tale om en associeret virksomhed eller fællesledet virksomhed m.v. under ope- rationel kontrol, er der en særregel i ESRS E1, der kræver oplysninger om scope 1- og scope 2- emissioner fra disse virksomheder i en separat oplysning (dvs. adskilt fra koncernens).

Eksempel, VCIG 42

ESRS E1.50b

Virksomheder skal være opmærksomme på andre standarder med samme regler for operationel kontrol, herunder beskrivelse af metode for opgørelse af nøgletal. Der henvises til vejledningen herfor.

VCIG 44-46

Beslutningstræ Vi vil desuden henvise til vejledningens beslutningstræ, som ikke er gengivet i denne publikation.

6.3.2 Associerede virksomheder og fællesledede virksomheder Udgangspunktet for bæredygtighedsrapporteringen er ikke det samme, som gælder i det finan- sielle regnskab, hvor fx equity-metoden eller pro rata-konsolidering kan finde anvendelse. Det skyldes, at en associeret virksomhed eller en fællesledet virksomhed kan være en aktør i virksom- hedens værdikæde, fx som underleverandør. Når dette er tilfældet, skal påvirkninger, der opstår som følge af dette forretningsforhold, behand- les som påvirkninger, der er forbundet med enhver anden forretningsforbindelse af samme art (dvs. påvirkninger forbundet med kunder eller leverandører), uanset den regnskabsmæssige be- handling i årsregnskabet. Det betyder med andre ord, at når virksomheden udarbejder nøgletal, så er det ikke kun en forholdsmæssig andel, der skal medregnes fra den associerede virksomhed, men skal vurderes på baggrund af de impacts, som er relateret til virksomhedens værdikæde. Dette kan fx illustreres med en virksomhed (M), som producerer træmøbler, og hvor træet leveres af en anden virksomhed, der er klassificeret som associeret virksomhed (A). M's ejerandel i A udgør 30 %. M køber 10 tons træ af A til fremstilling af møblerne. M skal behandle købet fra A på samme måde som enhver anden leverandør, når M skal overveje

ESRS 1.67

VCIG 38

Eksempel på en associeret virksomhed, der er leverandør

92 | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | EY

Made with FlippingBook Online newsletter maker