Indsigt i bæredygtighedsrapportering - 1. udgave

Kapitel 7 EU-taksonomiforordningen

For de årsrapporter, der blev offentliggjort i 2023 (2022-årsrapporter), blev kravet udvidet, så der for disse årsrapporter skulle ske rapportering om, hvorvidt virksomhedens økonomiske aktivi- teter var "Taxonomy-aligned" for regnskabsåret 2022. Rapportering på "Taxonomy-alignment" vedrører, hvorvidt virksomhedens aktiviteter opfylder kriterierne for at være bæredygtige efter taksonomien. Det var oprindeligt meningen, at redegørelsen skulle omfatte alle seks klimamål fra 1. januar 2023 (for 2022-årsrapporter), men eftersom de tekniske screeningskriterier for de fire sidste klimamål ikke blev frigivet rettidigt, blev kravet om rapportering efter de sidste fire klimamål udskudt. De seks klimamål er beskrevet nedenfor. De tekniske screeningskriterier for de fire sidste klimamål blev frigivet i juni 2023. For de årsrap- porter, der offentliggøres i 2024 (2023-årsrapporter), skal der alene ske rapportering på, hvorvidt virksomhedens økonomiske aktiviteter er "Taxonomy-eligible" vedrørende disse fire sidste kli- mamål, som er oplistet nedenfor. Herudover skal der i 2023-årsrapporten fortsat ske rapportering på, hvorvidt virksomhedens økonomiske aktiviteter er "Taxonomy-aligned" for de to første kli- mamål, svarende til kravet for 2022-årsrapporten. Herudover er der i forbindelse med frigivelsen af de seneste tekniske screeningskriterier sket til- føjelse af flere økonomiske aktiviteter til de to første klimamål. For disse nye økonomiske aktivi- teter under de to første klimamål skal der for 2023-årsrapporten ske rapportering på "Taxonomy- eligibility", mens der først fra og med 2024-årsrapporten skal ske rapportering på "Taxonomy- alignment". For de årsrapporter, der bliver offentliggjort i 2025 (2024-årsrapporter), bliver kravet udvidet, så der for disse årsrapporter skal ske rapportering om, hvorvidt virksomhedens økonomiske aktivite- ter er "Taxonomy-aligned" for regnskabsåret 2024 på alle seks klimamål. Dette vil således være gældende for de store børsnoterede virksomheder med et gennemsnitligt antal heltidsbeskæfti- gede på 500 eller mere.

Årsrapporten 2022

Årsrapporten 2023

Årsrapporten 2024

Når store virksomheder omfattes af bæredygtighedsrapportering fra 2025, vil der således være sket en indfasning, så der skal ske rapportering om, hvorvidt virksomhedens økonomiske aktivite- ter er "Taxonomy-aligned" for regnskabsåret 2025 på alle seks klimamål.

Virksomheder i regnskabs- klasse C (stor)

De omfattede virksomheder skal i henhold til taksonomiforordningen rapportere om følgende seks klimamål:

Rapporte- ringskravets omfang

Modvirkning af klimaændringer

Tilpasning til klimaændringer

► Bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer

Omstilling til cirkulær økonomi

► Forebyggelse og bekæmpelse af forurening

► Beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.

De omfattede virksomheder skal oplyse om, hvordan og i hvilket omfang virksomhedens aktiviteter kan betegnes som bæredygtige aktiviteter (også kaldet kvalificerende aktiviteter). Som det ses ovenfor, er der god sammenhæng mellem klimamålene og ESRS E-standardernes hovedemner.

EY | Indsigt i bæredygtighedsrapportering | 97

Made with FlippingBook Online newsletter maker