PharmActueel maart 2025

n COLUMN n

De kracht van medicinale planten

Columnist Armelle Demmers is zelfstandig klinisch epidemioloog, MSc, met een expertise in complementaire zorg in het algemeen en medicinale planten in het bijzonder. Wetenschappelijk onderzoek zet ze om in kennis voor een breed publiek door het geven van webinars en door schrijven voor verschillende vakbladen. Voor PharmActueel schrijft Armelle maandelijks over een recente publicatie op het gebied van medicinale planten.

In deze column bespreken we een onderzoek naar het effect van fenegriek (Trigonella foenum-graecum) op het testosterongehalte in het bloed en speeksel. Deze studie werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Oslo onder leiding van Sindre Lee-Ødegård, in Noorwegen. Het effect van fenegriek op testosteron

Waarom testosteron belangrijk is Testosteron speelt een belangrijke rol in het lichaam. Een tekort kan leiden tot een afname van spiermassa, een toename van buikvet en een verslechtering van het humeur, het geheugen en de seksuele functies. Testosteron wordt meestal gemeten via bloedonderzoek, waarbij zowel de totale hoeveelheid als het vrije (niet-eiwitgebonden) testosteron wordt bepaald. Daarnaast kan speekselonderzoek ook inzicht geven in vrije testosteron, omdat dit nauwkeurig de niet-eiwitgebonden hoeveelheid in het bloed weerspiegelt. De opzet van de studie In totaal namen 100 gezonde mannen tussen de 40 en 80 jaar deel aan de studie. Ze werden willekeurig verdeeld over vijf groepen: • Groep A: Kreeg alleen vitamines en mineralen in de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (geen fenegriek). • Groep B: Kreeg 600 mg fenegriekextract per dag, aangevuld met dezelfde vitamines en mineralen als Groep A. • Groep C: Kreeg 1200 mg fenegriekextract per dag, aangevuld met vitamines en mineralen als Groep A • Groep D: Kreeg 1800 mg fenegriekextract per dag, aangevuld met vitamines en mineralen als groep A. De vijfde groep fungeerde als placebogroep en kreeg tabletten zonder actieve stoffen. De studie duurde 12 weken.

De resultaten De resultaten lieten zien dat het testosterongehalte in het bloed bij alle groepen die fenegriek kregen iets steeg, maar de verschillen waren niet significant in vergelijking met de placebogroep. In het speeksel werden wel duidelijke verschillen gemeten. De groep die 1800 mg fenegriekextract kreeg, liet een significante stijging zien van 19,6% in vrij testosteron. Speekselonderzoek lijkt daarom een betere manier om veranderingen in vrij testosteron te meten, omdat het specifiek de niet-eiwitgebonden vorm van dit hormoon laat zien.

Conclusie en aanbevelingen De studie concludeert dat een dosering van 1800 mg

fenegriekextract, aangevuld met vitamines en mineralen, het vrije testosteron in speeksel kan verhogen. Er werd gewerkt met een combinatiepreparaat, en er is niet gerapporteerd welke delen van de plant zijn gebruikt. Omdat deze studie kleinschalig is, zou vervolgonderzoek met een grotere groep deelnemers nodig zijn om deze resultaten te bevestigen. Referentie: Lee-Ødegård, S., Gundersen, T. E., & Drevon, C. A. (2024). Effect of a plant extract of fenugreek (Trigonella foenum-graecum) on testosterone in blood plasma and saliva in a double blind randomized controlled intervention study. PLoS ONE, 19(9), 1–13.

43

PHARM ACTUEEL nr 3 maart 2025

Made with FlippingBook interactive PDF creator