Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
"Reserve for udviklingsomkostninger", jf. den foreslåede § 83, stk. 2.
Er der derimod tale om varemærker, koncessioner m.v., som er erhvervet fra tredjemand mod vederlag, vil der fortsat være krav om indregning i balancen. Dette er også i overensstemmelse med kravene i IAS 38.
Forslaget vil få virkning for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B og mellemstore virksomheder i regnskabs- klasse C via henvisningsreglerne i § 22, stk. 1 og § 78, stk. 1.
Forslaget får ikke virkning for store virksomheder omfattet af regnskabsklasse C, da de i henhold til § 83 skal ind- regne udviklingsprojekter i balancen. Virksomheder omfattet af regnskabsklasse D er ligeledes omfattet af § 83, jf. § 102, stk. 1. De hidtil gældende bemærkninger til § 33, stk. 1, jf. specielle bemærkninger til § 33, stk. 1: Folketingstidende 2000- 01, A, L138 som fremsat, side 3291-3293, og Folketingstidende 2005-06, A, L 50 som fremsat, side 1737-1738, vil fortsat være gældende med ovenstående ændringer og tilføjelser.
Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 I § 33 indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:
»Stk. 2. Uanset stk. 1 kan eventualaktiver først indregnes, når det er overvejende sandsynligt, at de vil resultere i, at fremtidige økonomiske fordele vil tilflyde virksomheden.«
Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og 4.
Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 33, stk. 1, 1. pkt., skal et aktiv indregnes i balancen, når det er sandsynligt, at fremtidige økonomiske fordele vil tilflyde virksomheden, og aktivets værdi kan måles pålideligt. Aktiver skal således indregnes, når der er mere end 50 pct. sandsynlighed for, at fremtidige økonomiske fordele vil tilflyde virksomheden. Det foreslås, at der indsættes en ny bestemmelse i § 33 som stk. 2 om indregning af even-tual-aktiver. Med even- tual-aktiver menes forhold, der eksisterer på balancedagen som resultat af tidligere begivenheder, og som kan med- føre fremtidige økonomiske fordele, men hvor aktivernes eksistens først kan bekræftes af en eller flere usikre frem- tidige begivenheder, som er uden for virksomhedens kontrol, jf. den gældende definition af eventualaktiver i års- regnskabslovens bilag 1, C, nr. 8, der bliver nr. 10. Efter det foreslåede nye stk. 2 skal eventualaktiver først indregnes, når det er overvejende sandsynligt, at de frem- tidige økonomiske fordele vil tilflyde virksomheden. Begrebet overvejende sandsynligt er et mere almindeligt aner- kendt udtryk end det, som anvendes i de internationale regnskabsstandarder, nemlig begrebet så godt som sikkert. Forslaget er således i overensstemmelse med reglerne i de internationale regnskabsstandarder, idet IAS 37, afsnit 35, fastslår, at det skal være så godt som sikkert (virtually certain), at økonomiske fordele vil tilgå virksomheden, før (eventual)aktivet indregnes.
Indregning af eventualaktiver er ikke specifikt reguleret i det nye regnskabsdirektiv, hvorfor det er overladt til med- lemsstaterne at vurdere, hvilken regulering der ønskes.
De gældende bestemmelser i § 33, stk. 2 og 3, videreføres uændret som stk. 3 og 4.
Det foreslås, at ændringerne til § 33 skal gælde for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, C og D.
1016 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease