Kapitel 5 Ledelsesberetning
Erhvervsstyrelsen har på forespørgsel i en konkret sag anført, at APM'er efter styrelsens opfat- telse kan supplere, men ikke erstatte tal opgjort efter den relevante lovgivning. Det vil sige, at kommenteringen i ledelsesberetningen skal være på tal opgjort efter den relevante lovgivning, som virksomheden så kan vælge at supplere – men altså ikke erstatte – med APM'er.
Erhvervs- styrelsens holdning
5.10 Supplerende beretninger
Supplerende beretninger kan indgå i årsrapporten under forudsætning af, at beretningerne giver en retvisende redegørelse inden for rammerne af almindeligt anerkendte retningslinjer for supple- rende beretninger. Lovens generelle kvalitetskrav om relevans, pålidelighed og sammenlignelig- hed skal være opfyldt, ligesom lovens grundlæggende forudsætninger skal opfyldes med de lem- pelser, der følger af, at der er tale om en ikke-finansiel beretning. Det er op til ledelsen at vurdere, om der i den konkrete virksomhed kunne være behov for yderli- gere informationer til regnskabsbrugerne, herunder om informationsbehovet kan eller bør løses med en supplerende beretning. Generelt anvendes supplerende beretninger ikke så tit, idet virk- somheder som oftest vælger at offentliggøre supplerende redegørelser og information på virksom- hedens hjemmeside. I praksis ses supplerende beretninger af og til anvendt til at redegøre for ikke-finansielle forhold i virksomheden. I henhold til loven tillades supplerende beretninger specifikt anvendt til virksomhe- dernes lovpligtige redegørelser for samfundsansvar, jf. § 99 a samt redegørelser for virksomhe- dernes betalinger til myndigheder, jf. § 99 c. Tidligere var det i henhold til loven også tilladt at placere den lovpligtige redegørelse om måltal og politikker for det underrepræsenterede køn, jf. § 99 b, i en supplerende beretning til årsrap- porten eller på virksomhedens hjemmeside, hvortil der blev henvist fra ledelsesberetningen. Kra- vene til måltal og politikker for det underrepræsenterede køn og til rapporteringen herom i ledel- sesberetningen blev skærpet fra og med 2023, jf. ændringer affødt af lov nr. 568 af 10. maj 2022. Det betyder bl.a., at for regnskabsår, der begyndte den 1. januar 2023 eller senere, kan denne redegørelse alene placeres i ledelsesberetningen. Læs mere i kapitel 6 Ledelsesberetningens re- degørelser om bæredygtighed og andre lovpligtige redegørelser .
Krav om en retvisende redegørelse
Redegørelser for ikke- finansielle forhold
Redegørelse efter § 99 b kan kun placeres i ledelses- beretningen
En retvisende redegørelse
Loven fastlægger det formelle grundlag for udarbejdelsen og kvaliteten af frivillige, supplerende beretninger.
§ 14
Det fremgår, at supplerende beretninger skal give en retvisende redegørelse inden for rammerne af almindeligt anerkendte retningslinjer for sådanne beretninger. Som eksempler på almindeligt anerkendte retningslinjer kan bl.a. nævnes Sustainability Reporting Guidelines fra Global Report- ing Initiative (GRI). Loven indeholder ikke en definition af "almindeligt anerkendte retningslinjer". Lovgiver har over- ladt det til praksis, organisationer og offentlige myndigheder at definere og udvikle standarder herfor. Det er helt centralt for loven, at årsregnskabet og et eventuelt koncernregnskab skal give et ret- visende billede, og at ledelsesberetningen og supplerende beretninger skal give en retvisende re- degørelse, og at disse tre elementer i årsrapporten ikke indeholder modstridende oplysninger. Informationerne i en supplerende beretning skal således primært understøtte de informationer, der gives i årsrapporten, herunder særligt informationer i ledelsesberetningen. Oplysninger, som er obligatoriske i henhold til kravene til ledelsesberetningen efter §§ 99, 100 og 101, må ikke flyttes til en supplerende beretning, medmindre dette specifikt tillades i loven.
Supplerende beretninger omfattes af retvisende redegørelse
102 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease