Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

omkostninger, der opstår ved afhændelse af disse egne kapitalandele, skal indregnes i resultatopgørelsen, jf. § 49, stk. 2, nr. 2, modsætningsvis. Den regnskabsmæssige behandling af egne kapitalandele skal beskrives i afsnittet om anvendt regnskabspraksis, jf. forslagets § 53. Selskabernes mulighed for at udbetale udbytte er ikke afhængig af, hvilke metoder der benyttes til indregning og måling af egne kapitalandele, da indregning med værdi kræver, at selskabet samtidig binder et tilsvarende beløb på en særlig reserve på egenkapitalen, der ikke kan benyttes til udbytte eller fondsemission. Det sidste fremgår af for- slagets stk. 1, 2. pkt., sammenholdt med den for virksomhedsformerne særlige lovgivning. Der henvises her for ak- tieselskabers vedkommende til forslaget til følgelovens § 1, nr. 10, 11 og 25. Reserven skal altid følge størrelsen af det samlede aktiverede beløb. Reserven skal efter stk. 1, 3. og 4. pkt., reduceres eller opløses, hvis de egne aktier annulleres eller realiseres, nedskrives eller ikke længere indregnes med værdi. Også i andre virksomhedsformer end aktieselskaber kan egne kapitalandele forekomme. Det er fundet mest hensigtsmæssigt i forhold til den gældende lovs § 39 at udstrække reglen til også at omfatte disse egne kapitalandele. Anpartsselskaber må ikke eje eller besidde egne anparter. Derimod findes der ikke lovbestemte forbud mod egne kapitalandele i en række andre virksomheds- former. Se forslagets § 76, som kræver oplysninger om selskabets beholdning af egne kapitalandele og bevægelser inden for regnskabsperioden. Oplysningskravet gælder uanset, hvorledes virksomheden indregner og måler behold- ningen af egne kapitalandele. Se også forslagets § 69, hvorefter der skal oplyses om særlige incitamentsprogram- mer for ledelsen, fx i form af kapitalandele i virksomheden.

Ændret ved lov nr. 516 af 12. juni 2009 § 35 ophæves.

Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 35 kan egne kapitalandele indregnes som aktiver i balan- cen. Bestemmelsen blev videreført i årsregnskabsloven af 2001 fra den tidligere årsregnskabslov.

Det foreslås, at § 35 ophæves, så det ikke længere er muligt at indregne egne kapitalandele som aktiver. Herefter skal egne kapitalandele altid fratrækkes direkte i egenkapitalen.

Internationalt anses egne kapitalandele ikke som værende aktiver. Den gældende bestemmelse er således ikke i overensstemmelse med den internationale regnskabsstand IAS 32, jf. bestemmelsen i IAS 32, afsnit 33, sammen- holdt med afsnit AG 36 til IAS 32. Ligeledes fastslår udkast til international regnskabsstandard for små og mellemstore virksomheder (Exposure Draft, februar 2007, afsnit 21.10), at erhvervelse af egne kapitalandele skal fratrækkes i egenkapitalen og således ikke kan indregnes som et aktiv. Reglerne i årsregnskabsloven er i stor udstrækning tilpasset til de internationale regnskabsstandarder. Ved at op- hæve muligheden for at indregne egne kapitalandele som aktiver, fjernes samtidig en forskel over til de internatio- nale regnskabsstandarder. Forslaget om at ophæve § 35 har været forelagt for Regnskabsrådet, som støtter forslaget. Regnskabsrådet har i denne forbindelse påpeget, at bestemmelsen kun har været anvendt af et fåtal af virksomheder. Rådet har samtidig anført, at bestemmelsen bør ophæves i lyset af, at adgangen til at erhverve egne kapitalandele udvides i betydeligt omfang for kapitalselskaber efter forslaget til selskabsloven. Indregning af betydelige egne kapitalandele som aktiver kan da give et misvisende indtryk af virksomhedens finansielle stilling. Muligheden for at indregne egne kapitalandele som aktiver i balancen foreslås derfor ophævet.

1022 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease