Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Lovbemærkninger Årsregnskabslovens § 35 b, stk. 2 og 3, vedrører henholdsvis bruttopræsentation og nettopræsentation i forbin- delse med ikke indbetalt virksomhedskapital. Ændringen til § 35 b, stk. 2 og 3, er en konsekvens af den foreslåede ændring af selskabslovens § 33, stk. 1, 1. og 2. pkt., jf. lovforslagets § 1, nr. 16, således, at det ikke længere skal være et krav, at hele overkursen indbetales straks ved tegning af nye anparter i et anpartsselskab.

Det foreslås på baggrund heraf, at § 35 b, stk. 2 og 3, ændres i overensstemmelse hermed.

De hidtidige gældende bemærkninger til § 35 b, stk. 2 og 3, jf. de specielle bemærkninger til § 35 b, stk. 2 og 3: Folketingstidende 2008-9, A (1. samling), (L 171 som fremsat, side 5680 f.), vil fortsat være gældende med oven- stående tilføjelser.

Ændret ved lov nr. 1716 af 27. december 2018 § 35 b affattes således:

»§ 35 b. Aktie- og anpartsselskaber, hvori den tegnede virksomhedskapital og en eventuel overkurs ikke er fuldt indbetalt, skal indregne ikke indbetalt virksomhedskapital og ikke indbetalt overkurs som et tilgodehavende, jf. defi- nitionen på aktiver i bilag 1, C, nr. 1, jf. stk. 2. Stk. 2. Virksomheden skal omklassificere et beløb svarende til ikke indbetalt virksomhedskapital og overkurs fra posten »Overført overskud« eller en anden post, der kan anvendes til udbytte under egenkapitalen, til posten »Re- serve for ikke indbetalt virksomhedskapital og overkurs«. Denne reserve kan ikke elimineres med virksomhedens underskud eller formindskes på anden måde. Reserven skal dog opløses eller formindskes, i det omfang virksom- hedskapitalen og overkursen indbetales til virksomheden.« Lovbemærkninger Efter § 35 b, stk. 1, kan aktie- og anpartsselskaber vælge at indregne virksomhedskapital og en eventuel overkurs, der ikke er fuldt indbetalt, som et tilgodehavende (bruttopræsentation), jf. stk. 1, nr. 1, eller fratrække det under henholdsvis virksomhedskapitalen og overkursen (nettopræsentation), jf. stk. 1, nr. 2. Bestemmelsen blev indsat ved lov nr. 516 af 12. juni 2009 som en konsekvens af, at selskabsloven gav mulighed for at tegne kapital i aktie- og anpartsselskaber uden samtidig at indbetale hele det tegnede beløb. Efter selskabslovens § 33, stk. 2, kan ikke indbetalt selskabskapital kræves indbetalt på anfordring af selskabets centrale ledelsesorgan. Selskabets centrale ledelsesorgan er bestyrelsen, hvis der er en bestyrelse, og ellers direktionen. Ved tegningen har de pågældende tegnere givet et ubetinget tilsagn om på anfordring at foretage indbetaling. Der er således ikke mu- lighed for, at aktionærer eller anpartshavere kan opstille forudsætninger for indkaldelsen af kapital, idet det overla- des til selskabets centrale ledelsesorgan at afgøre, om og hvornår indbetaling skal ske. Udgangspunktet er, at ikke indbetalt virksomhedskapital i kapitalselskaber (aktie- og anpartsselskaber m.v.) betrag- tes som et aktiv i virksomheden. Dette følger af den generelle definition på aktiver i årsregnskabslovens bilag 1, C, nr. 1, hvorefter aktiver er ressourcer, som er under virksomhedens kontrol som et resultat af tidligere begivenheder, og hvorfra fremtidige økonomiske fordele forventes at tilflyde virksomheden. Herved bemærkes, at årsregnskabslo- vens § 33 regulerer, hvornår der skal ske indregning af aktiver. Et aktiv skal ifølge § 33, stk. 1, nr. 1, indregnes i balancen, når det er sandsynligt, at fremtidige økonomiske fordele vil tilflyde virksomheden, og aktivets værdi kan måles pålideligt. Indregning og måling af ikke indbetalt virksomhedskapital skal foretages efter lovens almindelige bestemmelser for indregning og måling af aktiver.

1028 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease