Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Lovbemærkninger Forslagets § 39, stk. 1, foreskriver som noget nyt, at monetære balanceposter skal omregnes til balancedagens valutakurs. Andre balanceposter skal måles til transaktionskursen. Dette gælder også for transaktionerne. Har akti- ver og forpligtelser efter anskaffelsen været genstand for en omvurdering, fx nedskrivning eller opskrivning, skal kursen på tidspunktet for omvurderingen anvendes. Dette er helt i overensstemmelse med såvel den danske Regn- skabsvejledning 9 som IAS 21. Ved omregningen opstår et positivt eller negativt forskelsbeløb. Forslaget kommer ikke ind herpå, da det ved tavshed herom følger, at forslagets hovedregel om indregning i resultatopgørelsen finder anvendelse på forskelsbeløbene. Stk. 2 omhandler den situation, hvor virksomheden skal omregne poster i fremmed valuta fra selvstændige uden- landske enheder — fx filialer — til brug for virksomhedens årsregnskab. Anvendt på koncernregnskabet vil reglen især have betydning for udenlandske dattervirksomheder og filialer, som ikke er løbende integrerede i modervirksomhe- dens pengestrømme. Det kan forekomme, at fx en udenlandsk filial eller — i en koncern — udenlandsk dattervirksom- hed foretager alle betalinger og modtager alle indtægter i den pågældende fremmede mønt, samt at virksomheden, der måske foretager alle investeringer og afholder alle omkostninger i det pågældende udland, ikke har fælles pen- gestrømme med modervirksomheden eller koncernens kernevirksomheder. Her foreskrives i overensstemmelse med IAS 21 og Regnskabsvejledning 9, at omregning af balanceposterne skal ske til balancedagens kurs, og at for- skelsbeløb indregnes direkte på egenkapitalen og altså ikke over resultatopgørelsen, således som det ellers er lovens og standardernes hovedregel. Forslaget skal ses i lyset af de mere generelle bestemmelser om den monetære måleenhed i forslagets § 16 og er en af de rammebestemmelser, der foreslås for områder, der hidtil ikke har været reguleret i loven. Udover de nævnte bestemmelser foreslås ikke detailregler for valutaomregning, da disse forudsættes fastsat i regnskabsstandarder, jf. forslagets § 136. Der henvises til bemærkningerne til denne paragraf.
Ændret ved lov nr. 1716 af 27. december 2018 I § 39, stk. 2, 2. pkt., indsættes efter »egenkapitalen«: »i en dagsværdireserve«.
Lovbemærkninger § 39 omhandler omregning af balanceposter fra fremmed valuta til årsrapportens monetære enhed. Stk. 1 omhand- ler omregning fra aktiviteter, som løbende indregnes i virksomhedens pengestrømme, mens stk. 2 omhandler om- regning fra aktiviteter, som ikke løbende indregnes i virksomhedens pengestrømme. Efter stk. 2 skal der for en aktivitet, for hvilken der udarbejdes regnskab i fremmed valuta, og hvor aktiviteten ikke løbende indregnes i virksomhedens pengestrømme, ske omregning af balanceposten til balancedagens valutakurs. Den valutakursgevinst eller det tab, som konstateres ved omregningen, indregnes direkte på egenkapitalen. Bestemmelsen vedrører primært koncernregnskabet, da den typisk er mest relevant ved omregning af aktiver og forpligtelser i dattervirksomheder, men er placeret i kapitlet om indregning og måling i årsregnskabet, da den også er relevant i forhold til årsregnskabet, ligesom det er fundet mest hensigtsmæssigt at samle bestemmelserne om valutakursomregning i én bestemmelse. Det foreslås i stk. 2, 2. pkt., at præcisere, at den eksisterende praksis, hvorefter valutakursgevinster/tab, der kon- stateres ved omregningen fra fremmed valuta til årsregnskabets valuta, skal indregnes i en dagsværdireserve under egenkapitalen. Den gældende bestemmelse anfører alene, at forskellen indregnes i egenkapitalen, men angiver ikke, i hvilken post under egenkapitalen beløbet skal indregnes.
Forslaget præciserer således, at gevinst/tab ikke kan indregnes i fx overført overskud, men skal indregnes i en særlig dagsværdireserve.
1050 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease