Kapitel 6 Ledelsesberetningens redegørelser om bæredygtighed
Den 23. oktober 2024 fremsatte Erhvervsministeren et lovudkast, der indeholder forslag om lov om kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i visse store børsnoterede aktieselskaber (kønsbalan- celoven). Lovudkastet indeholdt samtidig et forslag til ændring af årsregnskabsloven. Forslaget er relevant for aktieselskaber med aktier optaget til handel på et reguleret marked inden for EU (børsnoterede), bortset fra selskaber med færre end 250 medarbejdere og som i et regnskabsår ikke overskrider en af følgende:
Lovændringer fremsat
En årlig omsætning på 50 mio. EUR
►
En årlig samlet balance på 43 mio. EUR.
►
Loven træder, hvis den vedtages i nuværende form, i kraft den 28. december 2024 med virkning for regnskabsår, der begynder den 1. januar 2025.
Læs mere herom i afsnit 6.12.
Erhvervsministeriet sendte den 3. september 2024 et udkast til lovforslag i høring. Udkastet in- deholdt bl.a. et forslag om at ophæve årsregnskabslovens § 99 b, hvor virksomheder i regnskabs- klasse C (stor) og D har været pålagt at redegøre for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen i ledelsesberetningen. Læs mere herom i afsnit 6.5.
Forslag om ophævelse af § 99 b i høring
6.2 Redegørelser om bæredygtighed Siden 2009 har der for de største virksomheder i Danmark været krav om at udarbejde en redegø- relse for samfundsansvar efter lovens § 99 a, og siden da er en række yderligere redegørelser vedrørende bæredygtighed kommet til. Disse redegørelser, som skal medtages i ledelsesberetningen, er beskrevet i dette særskilte kapi- tel, da redegørelserne har en særlig form, og da de på flere punkter adskiller sig fra lovens øvrige krav til afsnit i ledelsesberetningen, som er beskrevet i kapitel 5 Ledelsesberetning . Redegørel- serne skal stadig overholde de grundlæggende kvalitetskrav til ledelsesberetningen, herunder kra- vet om en retvisende redegørelse, som er beskrevet i afsnit 5.4 Ledelsesberetningen skal præsen- tere en retvisende redegørelse . Flere af redegørelserne er bygget op om et såkaldt følg eller forklar-princip, som betyder, at virk- somheden ikke nødvendigvis er forpligtet til at arbejde med bestemte aktiviteter, men den er som minimum forpligtet til at give en klar og begrundet forklaring på, hvorfor den ikke har politikker inden for et givent område. Virksomheden kan for nogle af redegørelserne vælge, at de placeres på hjemmesiden i stedet for i ledelsesberetningen. Det ændrer dog ikke ved, at redegørelsen betragtes som en del af ledelses- beretningen, uanset hvor den placeres, ligesom kravene til redegørelsens form og indhold er de samme. Som nævnt i indledningen er redegørelsen for samfundsansvar, for nogle virksomheder allerede erstattet af EU's nye direktiv for bæredygtighedsrapportering (CSRD), mens flere virksomheder bliver omfattet de kommende år. Dette medfører nye og væsentligt mere omfangsrige og kom- plekse krav til bæredygtighedsrapportering, som får en gennemgribende betydning for de omfat- tede virksomheder og for de nugældende krav, som er beskrevet i dette kapitel. Se mere i afsnit 6.3 og afsnit 6.11. Bæredygtighedsrapportering Børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber (regnskabsklasse D), som er store virksom- heder efter størrelsesgrænserne for regnskabsklasse C (stor), og som har over 500 ansatte, skal i ledelsesberetningen medtage en bæredygtighedsrapportering efter CSRD. 6.3
Rede- gørelserne har en særlig form
Følg eller forklar-princip
Placering på hjemmesiden
EU's nye direktiv for bæredygtig- hedsrappor- tering
106 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease