Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

vanskeligt at fordele den samlede værdi af virksomhedens aktiver på enkeltaktiverne. Der henvises til Regnskabsrå- dets rapport, afsnit 7.6.1., hvor kapitalværdien som værdimåler er drøftet nærmere.

Midlertidige udsving i salgsværdien eller virksomhedens nytte af et aktiv betyder ikke nødvendigvis en ændring af kapitalværdien, hvis virksomheden forventer, at værdien retter sig op inden for rimelig tid. Mere varige fald i aktivets salgsværdi vil imidlertid normalt føre til, at virksomheden før eller siden må nedskrive aktivet, da der ofte er en vis sammenhæng mellem salgsværdien og kapitalværdien. Afhængig af branche og konkurrenceforhold i øvrigt er dette mere eller mindre udtalt i forskellige virksomheder. Fastsættelsen af kapitalværdien må altid ske konkret, og så vidt muligt ud fra aktivets forventede bidrag til nettopengestrømme. Anskaffer virksomheden aktiver, der viser sig at være defekte, eller hvor genindvindingsværdien med det samme viser sig at være lavere end kostprisen, skal aktivets værdi nedskrives til genindvindingsværdien. Denne nedskrivning skal vises i resultatopgørelsen. Værdinedgangen må derfor ikke blot modregnes i kostprisen udenom resultatopgø- relsen. Bortfalder forudsætningen for nedskrivningen — som følge af, at værdien ændres opad — skal nedskrivningen tilbageføres, jf. forslagets § 52. Forslagets § 13, stk. 1, nr. 8, betyder, at hvert aktiv principielt skal vurderes hver for sig. I praksis er det dog accep- teret, at grupper af samme type aktiv kan vurderes samlet (indtægtskabelsesgrupper). En samlet vurdering af sam- spillende aktiver — fx en portefølje af samme typer maskiner — er imidlertid ikke altid tilstrækkelig til, at virksomheden kan finde genindvindingsværdien. Det skyldes, at mange forskellige aktiver indgår i samspil med hinanden og derfor bidrager til værdier for virksomheden i forskellige samspil. Forslagets stk. 2 kræver derfor, at såfremt virksomheden ikke kan vurdere genindvindingsværdien for enkeltaktiver — eller for grupper af samme aktiver — skal virksomheden vurdere den mindste gruppe af aktiver, hvor det samlet er muligt at fastsætte en pålidelig genindvindingsværdi. I IAS 36 kaldes denne gruppe for "cash generation unit". Dette skal sikre, at virksomheden ikke kan skjule et nedskrivningsbehov for aktiver, der indgår i samspil med hinan- den. Grupperingen af aktiver på denne måde må ikke benyttes i forbindelse med opskrivninger, idet man derved risikerer at indregne egen oparbejdet goodwill. Opskrivning kræver derfor, at aktiverne kan vurderes hver for sig — eller i grupper af identiske aktiver.

Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 I § 42, stk. 1, ændres »§§ 37 eller 38« til: »§§ 37, 37 a eller 38«.

Lovbemærkninger Den foreslåede ændring i årsregnskabslovens § 42, stk. 1, indebærer, at der udover henvisning til §§ 37 og 38 endvidere indsættes en henvisning til § 37 a. Der er ikke tale om nogen ændring i retstilstanden, da indholdet i den foreslåede § 37 a efter gældende ret fremgår af § 2 i bekendtgørelse nr. 263 af 19. april 2004 om undtagelser fra lov om erhvervsdrivende virksomheders aflæggelse af årsregnskab m.v. (årsregnskabsloven).

Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 I § 42 indsættes som stk. 3:

»Stk. 3. Den i stk. 1 nævnte lavere værdi kan ikke opretholdes, når begrundelsen for nedskrivningen ikke læn- gere består. Nedskrivning på goodwill kan dog ikke tilbageføres.«

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1061

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease