Kapitel 6 Ledelsesberetningens redegørelser om bæredygtighed
kravene til placering af informationen, som fremover skal placeres i et særskilt afsnit i ledelsesbe- retningen.
Der er krav om digital opmærkning (tagging) af oplysningerne, herunder de ikke-finansielle nøgle- tal i virksomhedens bæredygtighedsrapportering med henblik på at gøre oplysningerne maskin- læsbare.
Digital opmærkning
Herudover er der krav om en revisorerklæring med begrænset sikkerhed på den enkelte virksom- heds bæredygtighedsrapportering, hvor virksomhedens uafhængige revisor i forbindelse med af- givelse af erklæringen skal forholde sig til fx rapporteringens overholdelse af rapporteringsstan- darderne, den proces virksomheden anvender til at indsamle de relevante oplysninger, opmærk- ningen af bæredygtighedsdata samt indikatorer rapporteret i henhold til taksonomiforordningens artikel 8.
Krav om revisor- erklæring
Inden for de kommende år vil øvrige store virksomheder, samt små og mellemstore børsnoterede virksomheder også blive omfattet af kravene om bæredygtighedsrapportering (CSRD).
Kommende regnskabsår
Reglernes øvrige virkningstidspunkter og status på ESRS'erne fremgår af afsnit 6.11.
Vi har i EY udarbejdet en særskilt publikation Indsigt i bæredygtighedsrapportering for danske ikke- finansielle virksomheder , som går mere i dybden med bæredygtighedsrapportering og de nye krav. Denne særskilte publikation har til formål at klæde danske virksomheder bedre på, og den primære målgruppe for publikationen er de virksomheder, som aflægger årsrapport efter årsregnskabslo- ven, hvorfor der er fokus på virksomheder i regnskabsklasse C (stor) og mindre virksomheder, som frivilligt vælger at implementere bæredygtighedsrapportering.
Ny publikation
6.4
Redegørelse for samfundsansvar
Virksomheder i regnskabsklasse C (stor) og børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber i regnskabsklasse D, der ikke opfylder størrelseskriterierne for store virksomheder i regnskabs- klasse C (stor) eller har under 500 ansatte, skal i ledelsesberetningen redegøre for virksomhedens samfundsansvar. For modervirksomheder, der udarbejder koncernregnskab, skal størrelsesgræn- serne opgøres på koncernniveau. Samfundsansvar omfatter hensynet til miljøforhold, herunder virksomhedens arbejde med at re- ducere klimapåvirkningen ved virksomhedens aktivitet, sociale forhold, personaleforhold og for- hold vedrørende respekt for menneskerettigheder, bekæmpelse af korruption og bestikkelse. Ved virksomhedens samfundsansvar forstås måden, hvorpå sådanne hensyn frivilligt indregnes i virk- somhedens forretningsstrategi og -aktiviteter. Når virksomheden fastlægger politikker for samfundsansvar, vil det typisk ske med udgangspunkt i virksomhedens egen kerneforretning og strategiske udfordringer. De områder, der er givet som eksempler i loven, lægger herudover op til, at virksomhederne i deres valg af områder tager ud- gangspunkt i FN's Global Compact, FN's principper for ansvarlige investeringer eller OECD's ret- ningslinjer for multinationale virksomheder. Eksemplerne i loven er tæt knyttet til FN's Global Compact, som bygger på følgende ti principper, som FN anbefaler, at virksomheder bør følge:
§ 99 a, stk. 1
Lovens eksempler på samfunds- ansvar
De ti principper i FN's Global Compact
108 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease