Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 § 47, stk. 2, affattes således:
»Stk. 2. Hensatte forpligtelser, som ikke vedrører indkomstskatter, kan måles til kapitalværdi.«
Lovbemærkninger Den gældende § 47, stk. 2, i årsregnskabsloven giver mulighed for at måle hensatte forpligtelser til dagsværdi.
Årsregnskabslovens § 47 bygger generelt på bestemmelserne i IAS 37. Bestemmelsen omfatter dog også udskudt skat, som i IFRS reguleres i IAS 12.
Den gældende bestemmelse hindrer ikke, at udskudte skatteforpligtelser måles til dagsværdi.
Dagsværdi er her udtrykt som en kapitalværdi, der findes ved at tilbagediskontere den udskudte skatteforpligtelse. Denne mulighed fremgår af loven uanset, at tilbagediskontering var i strid med IAS 12 ved årsregnskabslovens ved- tagelse i 2001. Årsagen til denne forskel var, at den standardudstedende organisation IASB i 2001 vurderede, at tilbagediskontering af udskudt skat kunne tillades. Dette projekt ses dog ikke videreført, og det anses ikke for sand- synligt, at IASB vil tillade tilbagediskontering af udskudt skat i den nærmeste fremtid. For at tilnærme bestemmelsen til IFRS foreslås det, at § 47, stk. 2, affattes på ny, så udskudte skatteforpligtelser ikke kan tilbagediskonteres. Disse forpligtelser skal således opgøres til nominel værdi, uanset at betalingen kan ligge flere år ude i fremtiden. Endvidere foreslås det, at andre hensatte forpligtelser kan måles til kapitalværdi og ikke til dagsværdi. Dette foreslås for at tilnærme bestemmelsen til IAS 37. Forslaget vurderes ikke at medføre ændringer af betydning, da dagsvær- dien i praksis må antages at være beregnet som kapitalværdien. Efter direktivets artikel 12, stk. 12, skal hensættelsen udgøre det bedste skøn over de omkostninger, som anses for sandsynlige, eller med hensyn til en forpligtelse det beløb, der kræves til at indfri den pågældende forpligtelse. Det vurderes, at direktivet kan rumme en tilbagediskontering af forpligtelsen, så den opgøres til nutidsværdi. En tilbage- diskontering forudsætter naturligvis, at der i beregningen af den fremtidige betaling er taget højde for forventet inflation m.v.
Det foreslås, at den nye affattelse af § 47, stk. 2, skal gælde for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, C og D.
Ifølge de gældende bestemmelser i § 22, stk. 1, § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1, gælder lovens § 47 for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, C og D. Der er derfor ikke behov for at ændre disse bestemmelser som følge af for- slaget.
De hidtil gældende bemærkninger til § 47, stk. 2, erstattes af ovenstående bemærkninger.
Ændret ved lov nr. 1535 af 12. december 2023 I § 47, stk. 1, 2. pkt., indsættes efter »påhviler virksomheden«: », jf. dog stk. 3«.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1081
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease