Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Bestemmelsen blev ved lovens vedtagelse i 2001 medtaget for at kunne bibeholde den tidligere tradition for at ind- regne "Forslag til udbytte for regnskabsåret" som en forpligtelse.

Bestemmelsen er i strid med den internationale regnskabsstandard IAS 10, afsnit 12, som ikke tillader, at forslag til udbytte for regnskabsåret indregnes som en forpligtelse i balancen.

§ 48 foreslås ophævet for at tilnærme årsregnskabsloven til IFRS. Det vurderes ikke, at undtagelsen i § 48 har medført lempelser i forhold til hovedreglen om at indregne forslag til udbytte som en del af egenkapitalen.

Forslaget vil ikke medføre en fuld tilpasning til IFRS, men vil dog sikre, at præsentationen af udbytte ikke vil medføre forskellig størrelse af egenkapital og forpligtelser under årsregnskabsloven og IFRS.

Det nye regnskabsdirektivs artikel 9, stk. 6, giver mulighed for, at "Forslag til udbytte for regnskabsåret" kan ind- regnes som en forpligtelse, men denne mulighed foreslås som nævnt ikke udnyttet i årsregnskabsloven. "Forslag til udbytte for regnskabsåret" skal således fremover altid indregnes som en post under egenkapitalen. § 48 gælder i dag for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, C og D, jf. de gældende bestemmelser i § 22, stk. 1, § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1. Den foreslåede ophævelse af § 48 vil derfor få virkning for alle tre regnskabs- klasser.

Resultatopgørelsen

Gældende bestemmelse § 49. I resultatopgørelsen indregnes alle indtægter i takt med, at de indtjenes. Virksomheden kan dog undlade at indregne indtægter i takt med arbejdernes udførelse efter produktionsmetoden. Indtægter efter § 37, stk. 1 og 2, § 37 a samt § 38, stk. 1 og 2, anses altid for indtjent. I resultatopgørelsen indregnes ligeledes 1) resultatandele, der hidrører fra kapitalinteresser, dattervirksomheder henholdsvis associerede virksomheder, der måles til indre værdi, jf. § 43 a, som særskilte poster, 2) alle omkostninger, herunder afskrivninger, nedskrivninger, nedreguleringer og hensættelser af forpligtelser, og 3) tilbageførsler af beløb, der har været indregnet i resultatopgørelsen som følge af ændret regnskabsmæssigt skøn, jf. § 52, stk. 1. Stk. 2. Beløb, der opstår som følge af nedenstående, må ikke indregnes i resultatopgørelsen, men skal indregnes direkte på egenkapitalen: 1) Opskrivning efter § 41, tilbageførsel af en sådan opskrivning og omklassifikation af beløb til hensatte forpligtel- ser, som hidrører fra en sådan opskrivning, 2) indtægter og omkostninger ved køb og salg af egne kapitalandele, 3) indtægter og omkostninger, der hidrører fra aktiver og forpligtelser, som virksomheden vælger at henføre til at sikre værdien af aktiver og forpligtelser, som virksomheden forventer at modtage eller påtage sig, og tilbagefør- sel af sådanne beløb, 4) forskelsbeløb, der er opstået ved omregning af balanceposter i aktiviteter, der ikke løbende er indregnet i virk- somhedens pengestrømme, jf. § 39, stk. 2 og forskelsbeløb, der vedrører virksomhedens nettoinvestering i udenlandske enheder. jf. § 39, stk. 3, 5) ændring af metoder og grundlag for indregning henholdsvis måling samt af den anvendte monetære enhed, jf. § 13, stk. 2, 6) tilbageførsel på grund af væsentlige fejl, jf. § 52, stk. 2, og 7) aktuarmæssige gevinster og tab, som indgår i opgørelsen af pensionsforpligtelsen. Stk. 3. Indtægter og omkostninger, der i henhold til stk. 2, nr. 3 og 4, indregnes direkte på egenkapitalen, skal indregnes i en dagsværdireserve, som opløses, når de indregnede beløb realiseres eller tilbageføres. Stk. 4. Indskud, udlodning og uddeling, der sker som led i kapitalfremskaffelse, tilbageførsel af indskudt kapital henholdsvis fordeling af overskud til virksomhedsdeltagerne, må ikke indregnes i resultatopgørelsen, men skal ind- regnes direkte på egenkapitalen. Stk. 5. Bestemmelsen i stk. 4 finder tilsvarende anvendelse på uddelinger til andre end ejerne, når uddelingen sker i henhold til virksomhedens vedtægt.

1084 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease