Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
I § 49, stk. 2, nr. 6, ændres »jf. § 52, stk. 2,« til: »jf. § 52, stk. 2, og«.
I § 49, stk. 2, indsættes som nr. 7:
»7) aktuarmæssige gevinster og tab, som indgår i opgørelsen af pensionsforpligtelsen.«
Lovbemærkninger I forslagets § 1, nr. 75, foreslås en konsekvensændring i årsregnskabslovens § 49, stk. 2, nr. 5, som følge af, at der indsættes et yderligere nummer som nummer 7 i opregningen i stk. 2.
I forslagets § 1, nr. 76, foreslås en ændring i § 49, stk. 2, nr. 6, så "fundamentale fejl" ændres til "væsentlige fejl".
Efter de gældende regler skal virksomhederne indregne tilbageførsel på grund af fundamentale fejl, jf. § 52, stk. 3, over egenkapitalen. Det betyder, at en korrektion af en fundamental fejl ikke påvirker resultatopgørelsen.
Det foreslås, at udtrykket "fundamentale fejl" i § 52, stk. 2, ændres til "væsentlige fejl". I lighed hermed foreslås det, at udtrykket "fundamentale fejl" ændres til "væsentlige fejl" i § 49, stk. 2, nr. 6.
Ændringen af udtrykket "fundamentale fejl" til "væsentlige fejl" ændrer ikke ved, at korrektion af disse fejl fortsat skal indregnes over egenkapitalen.
Ændringen tilpasser bestemmelsen til de internationale regnskabsstandarder, jf. IAS 8, afsnit 42. Forholdet er ikke reguleret i det nye regnskabsdirektiv.
De hidtil gældende bemærkninger til § 49, stk. 2, nr. 6, erstattes af ovenstående bemærkninger.
Der foreslås desuden en konsekvensændring i § 49, stk. 2, nr. 6, som følge af, at der indsættes et yderligere nummer som nummer 7 i opregningen i stk. 2.
Efter de gældende generelle bestemmelser i § 49, stk. 1, skal aktuarmæssige gevinster og tab, som indgår i opgø- relsen af pensionsforpligtelsen, indregnes i resultatopgørelsen. Dette foreslås ændret således, at aktuarmæssige gevinster og tab, som indgår i opgørelsen af pensionsforpligtelsen, i stedet skal indregnes direkte i egenkapitalen. Det foreslås, at dette krav indsættes som en ny bestemmelse i § 49, stk. 2, nr. 7. Ved at indføre dette krav i årsregnskabsloven foretages der en tilpasning til IFRS. Kravet herom i IFRS fremgår af IAS 19, afsnit 120 (c), hvorefter reguleringen ikke skal indregnes i resultatopgørelsen, men i totalindkomstopgørel- sen. Forholdet er ikke specifikt reguleret i det nye regnskabsdirektiv. Det vurderes dog, at forslaget ligger inden for direktivets rammer. Den foreslåede præsentation af aktuarmæssige gevinster og tab er alene relevant ved såkaldte ydelsesbaserede pensionsordninger og ikke ved bidragsbaserede ordninger. Da de danske ordninger som altovervejende hovedregel er bidragsbaserede, vil ændringen primært vedrøre de virksomheder, som har aktiviteter i udlandet, hvor ydelses- baserede ordninger er mere udbredte. Ved en ydelsesbaseret pensionsordning garanterer virksomheden dens medarbejdere en pension. Pensionens stør- relse afhænger typisk af tjenestetid og løn på sluttidspunktet. Virksomheden kan fx garantere medarbejderne en pension, som udgør 2/3 af slutlønnen. Her er det arbejdsgiveren, som har risikoen for medarbejdernes levetid, afkast af opsparede midler m.v. De ændrin- ger i størrelsen af pensionsforpligtelsen, som opstår ved ændringer i forventet levetid m.v., omtales ofte som aktu- armæssige gevinster og tab.
1090 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease