Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Ændring af regnskabsmæssige skøn og fejl
Gældende bestemmelse § 52. Ændres beløb, der blev indregnet for et tidligere regnskabsår, som følge af et ændret regnskabsmæssigt skøn, skal indvirkningen af ændringen behandles på tilsvarende måde som det oprindelige skøn. Afskrivninger, der er fo- retaget i tidligere år, kan ikke tilbageføres. Stk. 2. Indeholder årsregnskabet vedrørende tidligere regnskabsår væsentlige fejl, skal den beløbsmæssige ef- fekt af korrektionen indregnes direkte på egenkapitalen primo regnskabsåret, og sammenligningstallene for tidligere år skal tilpasses. Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 52. Ændres beløb, der blev indregnet for et tidligere regnskabsår, som følge af et ændret regnskabsmæssigt skøn, skal indvirkningen af ændringen behandles på tilsvarende måde som det oprindelige skøn. Afskrivninger, der er fo- retaget i tidligere år, kan ikke tilbageføres. Stk. 2. Var årsrapporten vedrørende tidligere regnskabsår urigtig i en sådan grad, at årsrapporten ikke ville have givet et retvisende billede (fundamentale fejl), skal den beløbsmæssige effekt af korrektionen indregnes direkte på egenkapitalen primo, og sammenligningstallene for tidligere år skal tilpasses. Lovbemærkninger Forslagets § 52, stk. 1, omhandler den regnskabsmæssige behandling af ændringer i regnskabsmæssige skøn, og er en præcisering af gældende lovs § 26a, stk. 2. Stk. 1 omfatter både egentlige fejlskøn og ændrede skøn, som følger af nye oplysninger og ændrede vilkår i eller uden for virksomheden. Det er endvidere forudsat, at også andre typer af mindre betydende fejl kan behandles efter stk. 1. Behandlingen af fundamentale fejl, dvs. fejl, som har betydning for det retvisende billede, skal derimod ske efter stk. 2. Gældende lov og 4. direktiv indeholder ingen regler herom. Stk. 1 bestemmer, at ændringer — som følge af ændrede skøn — skal behandles på tilsvarende måde som det oprin- delige skøn. Dette betyder fx, at en tidligere foretaget nedskrivning skal tilbageføres over resultatopgørelsen, hvis nedskrivningen efterfølgende skønnes at være ubegrundet. Er et aktiv tidligere opskrevet — uden resultatpåvirkning — skal opskrivningen ligeledes tilbageføres uden indvirkning på resultatopgørelsen. Virkningen af et ændret regn- skabsmæssigt skøn skal således indregnes i regnskabsåret og klassificeres under de poster, som ændringen vedrø- rer. Primobalancen skal ikke ændres.
Ændring i regnskabsmæssige skøn adskiller sig fra ændring i indregningsmetoder og målegrundlag ("regnskabsprak- sis") ved, at ændringen foretages inden for rammerne af den anvendte regnskabspraksis.
Det har i den forbindelse været omdiskuteret, hvorvidt en ændring af beregningsmetode for afskrivninger er en praksisændring eller en ændring af regnskabsmæssigt skøn. IAS 8 fastslår, at dette er en ændring i regnskabsmæs- sigt skøn. Ændrer virksomheden afskrivningsmetode, fx fra degressive til lineære afskrivninger, eller ændres afskriv- ningsprocenten, er der altså tale om et ændret regnskabsmæssigt skøn. Afskrivninger, der er fortaget i tidligere år, må ikke tilbageføres. Derimod skal regnskabsårets og fremtidige års afskrivninger foretages i overensstemmelse med de nye beregningsmetoder og skøn. Effekten af sådanne ændrede skøn vil dermed komme til udtryk i afskrivningernes størrelse. Stk. 2 omhandler korrektion af "fundamentale fejl" (eng.: fundamental error). Fundamentale fejl er meget grave- rende fejl, som medfører, at tidligere perioders årsregnskaber som helhed ikke gav et retvisende billede. Det kan være fejl ved beregninger af værdier, fejl i brugen af regnskabspraksis, misforståelser af fakta m.v.
I overensstemmelse med IAS 8 foreslås, at disse særlige fejl behandles på samme måde som ændringer i regnskabs- praksis, dvs. som en korrektion af primo egenkapitalen i det regnskabsår, hvor fejlen opdages. Korrektion af
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1099
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease