Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

For anlægsaktiver, hvorpå der afskrives, skal oplyses om afskrivningsmetoden og om den årlige afskrivningsprocent eller forventet brugstid. Forventes et aktiv at have en restværdi, der ikke indgår i afskrivningsgrundlaget, skal dette endvidere oplyses. Ejer virksomheden fx flere ejendomme med forskellige brugstider, bør disse på en overskuelig måde grupperes efter afskrivningsperioder med et ikke alt for stort "afskrivningsspænd", fx 30-40 år, med angivelse af, hvor i spændet den største ejendomsmasse ligger. I modsætning til, hvad der gælder for materielle anlægsaktiver, kræves der for immaterielle anlægsaktiver, at det immaterielle aktivs økonomiske levetid på mere end fem år begrundes konkret og fyldestgørende. Det er fx ikke tilstrækkeligt blot at henvise til, at en afskrivningsperiode på mere end 5 år giver et mere retvisende billede. Forslaget indebærer også, at der skal oplyses om anvendt indregningsmetode for indtægter i resultatopgørelsen. Det skal herunder fremgå, hvilke metoder virksomheden anvender som grundlag for indregning af nettoomsætnin- gen. Fx om nettoomsætningen består af indtægter fra faktureret salg af varer, eller af salgsværdien af udført arbejde vedrørende entrepriser. Som noget nyt skal der gives en begrundelse, såfremt nettoomsætningen ikke oplyses, jf. forslagets § 32. Nr. 2 kræver oplysning om den valgte metode for omregning af fremmed valuta til danske kroner eller euro. Det indebærer, at der i det mindste skal gives oplysning om, hvorvidt transaktionsdagens kurser eller kursen på balan- cedagen er anvendt ved omregningen. Den regnskabsmæssige behandling af positive og negative forskelsbeløb (va- lutakursgevinster/tab), der fremkommer ved omregningen, skal også oplyses, hvis dette har betydning for regn- skabsbrugers bedømmelse af regnskabet. Forslaget forudsætter, at oplysningskravene om valutaomregning i øvrigt fastsættes i standarder efter §136. For tiden findes Regnskabsvejledning 9, der regulerer valutaomregning og som stort set ligger inden for reglerne i IAS 21. Nr. 3 kræver oplysning om de metoder, som virksomheden på baggrund af sin fastlagte risikopolitik og – profil har anvendt til sikring af værdien af aktiver og forpligtelser mod prisrisici. Sikringen mod prisrisici, der omfatter valuta- kurs-, rente- og markedsrisiko, tjener til at eliminere usikkerheder på målingerne af de på balancedagen eksisterende aktiver og forpligtelser, der skyldes udefra kommende forhold, som ikke er under virksomhedens kontrol. Der skal endvidere oplyses om de anvendte metoder til sikring af fremtidige aktiver og forpligtelser, dvs. aktiver og forplig- telser, der ikke eksisterer på balancedagen, men som virksomheden forventer vil opstå i fremtiden som følge af fremtidige transaktioner.

Nr. 4 kræver at det oplyses, hvis virksomheden anvender muligheden i forslagets § 48 om indregning af ledelsens forslag til udbytte som en forpligtelse i balancen.

Nr. 5 kræver at andelsvirksomheder redegør for den regnskabsmæssige behandling af efterbetalinger fra og tilba- gebetalinger til andelshavere. Efter- og tilbagebetalinger kan i princippet behandles på to måder, afhængig af om betalingerne anses som en overskudsdisponering eller som udskudt endelig afregning. Området er hverken reguleret i lov om visse erhvervsdrivende virksomheder eller i regnskabslovgivningen, men vil være bestemt i virksomhedens vedtægter eller ved sædvaner. Oplysningerne skal gives for at sikre sammenligneligheden mellem forskellige andels- virksomheders årsrapporter.

Udarbejder virksomheden frivillige beretninger som fx videnregnskab og etisk regnskab, som indgår i årsrapporten, skal den anvendte praksis for disse beretninger tillige beskrives, jf. forslagets § 14, stk. 2.

Ændret ved lov nr. 99 af 18. februar 2004 I § 53, stk. 1, indsættes som 3. pkt.:

»Anføres beløbene i en anden valuta end danske kroner eller euro, jf. § 16, 2. pkt., skal der gives oplysning om kursen på den anførte valuta pr. balancedagen i forhold til danske kroner og den tilsvarende valutakurs pr. det fore- gående regnskabsårs balancedag.«

1104 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease