Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

I den summariske egenkapitalopgørelse kan virksomheden nøjes med at vise udviklingen i den samlede egenkapital fra primo til ultimo regnskabsåret, jf. stk. 2. Af opgørelsen skal det dog efter stk. 3 særskilt fremgå, hvis der har været til- eller afgange på posten »Reserve for opskrivninger«. Endvidere skal det fremgå, hvis der har været bevæ- gelser, som efter årsregnskabslovens § 49, stk. 2, er indregnet direkte på egenkapitalen. Ledelsens forslag til be- slutning om anvendelse af overskud eller dækning af underskud kan indarbejdes i den summariske egenkapitalopgø- relse. I så fald kan virksomheden undlade at vise forslaget til resultatdisponering i tilknytning til resultatopgørelsen efter § 31 (forslagets § 1, nr. 12). Virksomheden kan i stedet vælge at udarbejde en fuldstændig egenkapitalopgørelse efter den foreslåede bestem- melse i stk. 4, jf. stk. 1 , som indholdsmæssigt svarer til kravene i den nuværende § 56. Virksomheden skal i så fald udarbejde en specificeret opgørelse, der for hver enkelt post under egenkapitalen viser alle bevægelser, det vil sige størrelsen primo og ultimo regnskabsåret samt til- og afgange i løbet af regnskabsåret. Vælger virksomheden den fuldstændige egenkapitalopgørelse, skal virksomheden som nævnt ovenfor tillige give oplysning om bevægelser i virksomhedskapitalen for de fire forudgående år. De nuværende krav til egenkapitalopgørelsen foreslås opretholdt for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og virksomheder omfattet af regnskabsklasse D. Baggrunden herfor er, at den nytte, regnskabsbrugerne har af så- danne oplysninger, må antages at overstige den byrde, som er forbundet med udarbejdelsen heraf. Det foreslås derfor, at der indsættes en ny bestemmelse i § 87 a, der pålægger virksomheder omfattet af regnskabsklasse C at udarbejde en fuldstændig egenkapitalopgørelse som hidtil (forslagets § 1, nr. 29). Den nye bestemmelse i § 87 a gælder tillige for virksomheder omfattet af regnskabsklasse D via henvisningsreglen i § 102, stk. 1. Virksomheder, som er omfattet af regnskabsklasse B, C og D, skal som hidtil oplyse om op- og nedskrivninger på aktiver, som ikke løbende reguleres til dagsværdi, efter § 58 samt oplyse om ændringer i regnskabsmæssige skøn og fundamentale fejl efter § 54.

Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 Overskriften før § 56 og § 56 ophæves.

Lovbemærkninger Efter den gældende § 56 i årsregnskabsloven skal virksomheder omfattet af regnskabsklasse B udarbejde en opgø- relse over bevægelserne på egenkapitalen, som placeres i en note til årsregnskabet.

Det nye regnskabsdirektivs artikel 4, stk. 5, tillader imidlertid ikke, at der for virksomheder i regnskabsklasse B (små virksomheder) stilles krav om en note om bevægelser på egenkapitalen.

Overskriften før § 56 og § 56 foreslås derfor ophævet.

Det foreslås for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og D, at kravet om noteoplysninger om bevægelser på egenkapitalen erstattes af et krav om udarbejdelse af en egentlig egenkapitalopgørelse.

Visse af de krævede noteoplysninger til årsregnskabet i regnskabsklasse B vil ligeledes fremgå af en egenkapitalop- gørelse i det omfang, virksomheden frivilligt vælger at udarbejde en egenkapitalopgørelse efter reglerne i regnskabs- klasse C i overensstemmelse med § 7, stk. 5, der bliver stk. 6. Dette vil kunne være tilfældet, hvis en virksomhed har bundet en opskrivningshenlæggelse under egenkapitalen, og de oplysninger, som er krævet i noten til årsregnska- bet, fremgår direkte af egenkapitalopgørelsen. Udarbejder en virksomhed omfattet af regnskabsklasse B således frivilligt en egenkapitalopgørelse, vil denne kunne træde i stedet for disse notekrav, hvis de oplysninger, der kræves givet i en note, i stedet fremgår af egenkapitalopgørelsen. Det er således ikke hensigten, at oplysninger skal gentages i årsregnskabet.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1113

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease