Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
2) ændringer af dagsværdien, der er indregnet direkte i resultatopgørelsen, og 3) ændringer, der er indregnet i dagsværdireserven, jf. § 49, stk. 3, under egenkapitalen.
Stk. 2. Måles aktiver eller forpligtelser til dagsværdi, jf. §§ 37-38, og måles dagsværdien ikke på grundlag af observationer på et aktivt marked, skal der oplyses om de centrale forudsætninger, som er anvendt ved beregnin- gen. Stk. 3. Oplysningerne i stk. 2 kan gives samlet for en kategori eller en gruppe af aktiver eller forpligtelser, hvis de centrale forudsætninger for dagsværdiberegningen i henholdsvis kategorien og gruppen af aktiver eller forplig- telser ikke afviger væsentligt indbyrdes.
Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 Efter § 58 indsættes:
»§ 58 a. Måles aktiver eller forpligtelser til dagsværdi, jf. §§ 37-38, og måles dagsværdien ikke på grundlag af observationer på et aktivt marked, skal der oplyses om de centrale forudsætninger, som er anvendt ved beregnin- gen. Stk. 2. Oplysningerne i stk. 1 kan gives samlet for en kategori eller en gruppe af aktiver, hvis de centrale forud- sætninger for dagsværdiberegningen i kategorien henholdsvis gruppen af aktiver ikke afviger væsentligt indbyrdes.
Lovbemærkninger Efter den foreslåede nye § 58 a skal der gives oplysninger om de centrale forudsætninger, som er anvendt ved beregningen af dagsværdi for aktiver og forpligtelser. Bestemmelsen skal ses i sammenhæng med den foreslåede affattelse af § 53, stk. 2, nr. 1, litra a, der indeholder krav om oplysning om de værdiansættelsesmodeller og -teknikker, som er anvendt ved opgørelsen af dagsværdien af de aktiver og forpligtelser, der er målt til dagsværdi. Efter den foreslåede § 58 a, stk. 1, skal der gives oplysning om alle de forudsætninger, som er nødvendige for, at regnskabsbrugeren kan vurdere virksomhedens beregninger. Det betyder fx for investeringsejendomme, som måles til dagsværdi efter en DCF-model, at der skal oplyses om fx diskonteringsrente, forventet inflation, tomgang i ejen- dommen m.v. En DCF-model er en beregningsmodel til tilbagediskontering af forventede fremtidige pengestrømme. Det skal også oplyses, hvorledes der tages højde for forventet inflation, ændringer i huslejeniveau, vedligehold m.v. Dette er oplysninger, som er nødvendige for, at regnskabsbrugeren skal kunne forstå, hvilke faktorer som har påvir- ket dagsværdiberegningen, samt kunne vurdere, om regnskabsbrugeren er enig i de anvendte forudsætninger, eller om disse virker for optimistiske eller pessimistiske. Den internationale regnskabsstandard IFRS 13, der indeholder en række specifikke oplysningskrav til virksomheder, som måler deres aktiver til dagsværdi, kan anvendes som vejledning til opfyldelse af lovens generelle oplysningskrav. Standarden kan således eksempelvis give vejledning om identifikation af de enkelte elementer i en dagsværdibereg- ning og om forudsætningerne herfor.
Oplysningskravet i stk. 1 er som udgangspunkt et oplysningskrav pr. aktiv eller forpligtelse. Dette udgangspunkt foreslås modificeret ved stk. 2, som tillader en gruppering af oplysningerne.
Det betyder fx, at hvis en virksomhed har en række investeringsejendomme af samme karakter (eksempelvis mo- derne kontorejendomme), med nogenlunde samme geo-gra-fis-ke placering, lejekontrakter m.v., kan oplysningerne gives samlet for denne gruppe af ejendomme.
Hvis der derimod fx er tale om ejendomme, som afviger i karakter og placering, vil der skulle foretages en opdeling af ejendommene på kategorier. En opdeling kan ske på baggrund af geografisk placering og/eller ejendommenes
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1119
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease