Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Med forslaget får virksomhederne således mulighed for under nærmere angivne betingelser at samle de lovpligtige oplysninger om centrale forudsætninger i forbindelse med måling af såvel aktiver som forpligtelser.

Gældende bestemmelse § 58 b. For afledte finansielle instrumenter, som løbende måles til dagsværdi, jf. § 37, stk. 1, skal der oplyses om omfanget og karakteren af instrumenterne, samt væsentlige betingelser, som kan få betydning for beløbet, tids- punktet og sikkerheden for fremtidige pengestrømme. Stk. 2. Oplysningerne i stk. 1 kan gives samlet for ensartede afledte finansielle instrumenter.

Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 Efter § 58 indsættes:

§ 58 b. For afledte finansielle instrumenter, som løbende måles til dagsværdi, jf. § 37, stk. 1, skal der oplyses om omfanget og karakteren af instrumenterne, samt væsentlige betingelser, som kan få betydning for beløbet, tids- punktet og sikkerheden for fremtidige pengestrømme. Stk. 2. Oplysningerne i stk. 1 kan gives samlet for ensartede afledte finansielle instrumenter.

Lovbemærkninger I den foreslåede nye § 58 b indføres der et nyt krav i årsregnskabsloven om, at der skal gives oplysninger om om- fanget og karakteren af virksomhedens afledte finansielle instrumenter, der løbende måles til dagsværdi. Bestem- melsen gennemfører artikel 16, stk. 1, litra c, nr. iii, i det nye regnskabsdirektiv.

Afledte finansielle instrumenter omfatter fx valutaterminskontrakter, renteswaps, optioner og futures.

Baggrunden for det nye oplysningskrav er, at afledte finansielle instrumenter kan udgøre en lille balancepost, men en stor risiko for tab eller gevinst for virksomheden. Det er derfor væsentligt for regnskabsbrugerne, at de får de oplysninger, som er nødvendige for at forstå den mulige fremtidige finansielle virkning af virksomhedens afledte finansielle instrumenter. Oplysningerne vil omfatte de væsentligste aftalevilkår. Dette kan for en valutaterminskontrakt omfatte valuta, mængde og løbetid. Der skal også oplyses om sikkerheden for pengestrømmene. Sikkerheden for pengestrømmene afhænger af modpartens betalingsevne, og der kan således være behov for at give oplysninger om modparten i transaktionen.

Oplysningskravet i stk. 1 er som udgangspunkt et oplysningskrav pr. finansielt instrument. Dette udgangspunkt fo- reslås modificeret ved stk. 2, som tillader en gruppering af oplysningerne.

Hvis virksomheden fx løbende indgår valutaterminskontrakter om salg af USD med sin sædvanlige bankforbindelse, vil der kunne gives en samlet oplysning om disse kontrakter. En samlet oplysning forudsætter dog, at regnskabsbru- geren fortsat er i stand til at vurdere de mulige risici og fordele, som de afledte finansielle instrumenter indebærer for virksomheden.

Det foreslås, at den nye § 58 b skal gælde for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, C og D.

Således som de gældende bestemmelser i § 22, stk. 1, § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1, er formuleret, vil den nye § 58 b blive omfattet af de bestemmelser i loven, som gælder for regnskabsklasse B, C og D. Der er derfor ikke behov for at ændre disse bestemmelser som følge af forslaget.

1122 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease