Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 61. Karakteren og værdien af virksomhedens eventualaktiver skal oplyses.

Lovbemærkninger Som en nyskabelse indeholder forslagets § 61 en pligt til at oplyse om væsentlige eventualaktiver. Et tilsvarende krav findes i IAS 37. Eventualaktiver defineres i bilag 1, C, nr. 8. Der er tale om aktiver, der kan forventes at opstå som resultat af tidligere begivenheder, men hvor aktivernes eksistens afhænger af udfaldet af en eller flere usikre fremtidige begivenheder. Der er således tale om "mulige" fremtidige økonomiske fordele, som sandsynligvis vil opstå som følge af begivenhe- der, der har fundet sted. Der er fx tale om et eventualaktiv, hvis virksomhedens ledelse vurderer, at der er gode chancer for at vinde et søgsmål i en verserende erstatningssag. Eventualaktiver opfylder ikke definitionen på et aktiv, da der ikke er tale om en økonomisk ressource, som på nuvæ- rende tidspunkt er under virksomhedens kontrol. Selvom det vurderes som sandsynligt, at fremtidige økonomiske fordele vil tilflyde virksomheden, er det ofte forbundet med stor usikkerhed at opgøre værdien heraf. Eventualaktiver kan derfor ikke indregnes i balancen som aktiver, men skal i stedet oplyses i noterne. Informationen er relevant for regnskabsbruger, ikke mindst i forbindelse med prognoseopgaven, da eventualaktiverne jo med en vis sandsynlighed vil blive til egentlige aktiver i fremtiden. Pligten til at oplyse om væsentlige eventualaktiver indebærer, at der skal gives en kort beskrivelse af eventualaktivets art. Hvis det er muligt, bør ledelsen endvidere angive et estimeret beløb og redegøre for vurderingen af eventualaktivets værdi.

Ændret ved lov nr. 245 af 27. marts 2006 § 61 ophæves.

Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 61 skal virksomheden oplyse om karakteren og værdien af virksomhedens eventualaktiver. Eventualaktiver er forhold, der eksisterer på balancedagen som resultat af tidligere begivenheder, og som kan med- føre fremtidige økonomiske fordele, men hvor aktivernes eksistens først kan bekræftes af en eller flere usikre begi- venheder i fremtiden, som er uden for virksomhedens kontrol, jf. definitionen i lovens bilag 1, C, nr. 8. Der er således tale om mulige fremtidige økonomiske fordele, der sandsynligvis vil opstå som følge af begivenheder, der har fundet sted. Der er fx tale om et eventualaktiv, hvis virksomhedens ledelse vurderer, at der er gode chancer for at vinde et søgsmål i en verserende erstatningssag.

Oplysningerne, som kræves efter bestemmelsen, er en kort beskrivelse af de omstændigheder og forhold, som ligger til grund for eventualaktivet, samt værdien heraf.

§ 61 gælder for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B (små virksomheder). Endvidere gælder bestemmelsen for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C (mellemstore og store virksomheder) via henvisningsreglen i § 78, stk. 1, og for virksomheder omfattet af regnskabsklasse D (børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber) via henvisningsreglen i § 102, stk. 1.

4. direktiv indeholder ikke krav om oplysning om eventualaktiver.

1126 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease