Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
eventualforpligtelser. Forslaget går ikke nærmere ind på afgrænsningen af, hvad der er finansiel leasing, men over- lader dette til standarder i henhold til §136. Se dog bemærkningerne til forslagets § 33.
Stk. 3 viderefører gældende lovs § 46, stk. 3, sidste pkt., hvorefter eventualforpligtelser overfor koncernvirksom- heder skal oplyses særskilt.
Stk. 4 viderefører gældende lovs § 46, stk. 2, og § 64e, sidste pkt. Der skal gives oplysninger, så regnskabsbruger bliver bekendt med pantsætningernes samlede omfang og de pantsatte aktivers samlede regnskabsmæssige værdi. En nærmere specifikation heraf er således ikke påkrævet for virksomheder omfattet af klasse B.
Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 § 64 affattes således:
»§ 64. Virksomheden skal oplyse om den samlede størrelse af sine eventualforpligtelser, herunder leasing-, kauti- ons- og garantiforpligtelser samt andre eventualforpligtelser, som ikke er indregnet i balancen. Stk. 2. Har virksomheden stillet pant eller anden sikkerhed i aktiver, skal den oplyse dette og angive det samlede omfang af pantsætninger og sikkerhedsstillelser samt angive den regnskabsmæssige værdi af de pantsatte aktiver henholdsvis de aktiver, der er stillet sikkerhed i. Stk. 3. Forpligtelser, som nævnt i stk. 1, samt pantsætninger og sikkerhedsstillelser, som nævnt i stk. 2, over for tilknyttede henholdsvis associerede virksomheder skal oplyses særskilt.« Lovbemærkninger Efter den gældende § 64 i årsregnskabsloven skal virksomheden oplyse om sine eventualforpligtelser. Den skal her- under angive beløbene for henholdsvis pensions-, kautions- og garantiforpligtelser, diskonterede veksler og andre eventualforpligtelser, der ikke er indregnet i balancen. Grænsedragningen mellem eventualforpligtelser, som skal oplyses i noterne, og hensatte forpligtelser, der skal ind- regnes i balancen, kan i visse tilfælde være vanskelig. Egentlige forpligtelser, som blot er uvisse med hensyn til stør- relse eller forfaldstidspunkt, skal altid indregnes som hensatte forpligtelser i balancen, hvis det er sandsynligt, at forpligtelsen bliver aktuel, og beløbets størrelse kan beregnes pålideligt. Eventualforpligtelser indregnes derimod ikke i balancen, da der er tale om forhold, som enten ikke opfylder definitionen på en (eksisterende) forpligtelse, eller som ikke opfylder indregningskriterierne om sandsynlighed og pålidelighed. En eventualforpligtelse kan således være en forpligtelse, der kan opstå som resultat af tidligere begivenheder, men hvor forpligtelsens eksistens afhæn- ger af udfaldet af en eller flere usikre fremtidige begivenheder. Det kan også være en eksisterende forpligtelse, hvor det dog ikke er sandsynligt, at forpligtelsen bliver aktuel, eller hvor forpligtelsens størrelse ikke med rimelighed kan opgøres.
Det foreslås, at § 64 affattes på ny.
Efter det nye regnskabsdirektivs artikel 16, stk. 1, litra d, skal der oplyses om den samlede størrelse af de finansielle forpligtelser, garantier eller eventualforpligtelser, som ikke er opført i balancen. Herudover skal oplyses om arten og formen af sikkerhedsstillelser, der eventuelt er stillet. Pensionsforpligtelser og forpligtelser over for tilknyttede eller associerede virksomheder skal oplyses særskilt. Den foreslåede ændring af årsregnskabslovens § 64 skal ses i sammenhæng med det nye regnskabsdirektivs artikel 4, stk. 5, hvorefter der for små virksomheder ikke må stilles krav om oplysninger udover, hvad der kræves oplyst i henhold til direktivet, dvs. de krav der stilles i artikel 16, stk. 1, litra d, som beskrevet ovenfor. De gældende krav i § 64, hvorefter der skal oplyses beløb for de enkelte kategorier, der er nævnt i den gældende § 64, stk. 1, kan således ikke opretholdes. For små virksomheder kan der alene stilles krav om, at der oplyses ét samlet beløb for alle forplig- telser, som ikke er indregnet i balancen.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1129
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease