Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

I relation til posternes størrelse vil eksempelvis en kraftig vækst i virksomhedens omsætning ikke i sig selv bevirke, at nettoomsætningen anses for en særlig post. Det er en forudsætning, at den øgede omsætning også skyldes sær- lige forhold. Det vil formentlig være sjældent forekommende i praksis, at en omsætningspost vil være særlig alene på grund af sin størrelse. For så vidt angår indtægts- eller omkostningsposter, der er særlige efter deres art, finder den almindelige grundlæg- gende forudsætning om væsentlighed i § 13, stk. 1, nr. 3, anvendelse. Det følger umiddelbart af, at bestemmelsen ikke selv indeholder kriterier for væsentlighed. Ved afgrænsningen af, hvornår en post (herunder en transaktion eller et element) efter sin art er særlig, skal der lægges vægt på, i hvilket omfang posten adskiller sig fra poster, der indgår i virksomhedens normale aktiviteter, og i hvilket omfang oplysninger herom kan have betydning for regnskabsbrugerens forståelse af virksomhedens øko- nomi og udviklingen heri. Som eksempler på forhold, der på grund af deres art kan anses for særlige, kan nævnes: • Nedskrivninger af varebeholdninger til nettorealisationsværdi eller nedskrivninger af materielle anlægsaktiver til genindvindingsværdi samt tilbageførsler af sådanne nedskrivninger • Omstruktureringer af virksomhedens aktiviteter samt tilbageførsler af hensættelser til omstruktureringsomkost- ninger • Afhændelse af materielle anlægsaktiver • Afhændelse af investeringer • Afgørelse af retssager • Tilbageførsel af andre hensatte forpligtelser Ovenstående opregning af poster, som på grund af deres art er særlige, kan for virksomheder, der aflægger års- regnskab efter årsregnskabsloven, anvendes i forbindelse med vurderingen af, om en given indtægts- eller omkost- ningspost skal anses for en særlig post. Listen kan ikke anses for udtømmende.

Kravene om oplysning om årets tilbageførsler af nedskrivninger på omsætningsaktiver i den foreslåede § 67 a, nr. 1 og 2, er som tidligere nævnt overført fra den gældende § 58, stk. 1, nr. 2.

De hidtil gældende bemærkninger til § 58, stk. 1, nr. 2, jf. specielle bemærkninger til § 58, stk. 1, nr. 2: Folketings- tidende 2000-01, A, L 138 som fremsat, side 3311, er fortsat gældende med ovenstående ændringer.

Kravet om oplysning om nedskrivninger på anlægsaktiver og tilbageførsler heraf i den foreslåede § 67 a, nr. 3, er som tidligere nævnt et nyt krav, der indføres som led i gennemførelsen af det nye regnskabsdirektivs artikel 12, stk. 6, litra c. Hvis nedskrivningen eller tilbageførslen fremgår særskilt af resultatopgørelsen, vil en gentagelse af oplysningen i noterne ikke være påkrævet. Der stilles således ikke krav om, at samme oplysning gentages flere steder i årsregnskabet.

§ 67 a indeholder i lighed med direktivet ikke krav om, hvorledes oplysninger om de særlige poster skal gives. Der er således blot krav om, at oplysningerne skal gives i noterne til årsregnskabet.

Uanset at det ikke fremgår direkte af bestemmelsen, vil det være hensigtsmæssigt i oplysningen om de særlige po- ster at anføre, i hvilken post i resultatopgørelsen posten indgår, idet denne yderligere oplysning kan have stor be- tydning for regnskabsbrugeren. Hvis flere særlige poster følger af samme forhold — eksempelvis en omstrukturering — vil det være hensigtsmæssigt at give oplysninger om alle disse særlige poster samlet.

I det omfang en særlig post — eksempelvis en gevinst ved salg af en domicilejendom — er præsenteret som en selv- stændig linje i resultatopgørelsen, er der ikke krav om at give yderligere oplysninger herom i noterne.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1135

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease