Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Omvendt vil eksempelvis øgede distributionsomkostninger som følge af årsager, der i sig selv kan anses for særlige — eksempelvis hvis en virksomhed må benytte sig af luftfragt i stedet for skibsfragt som følge af en isvinter — ikke medføre, at virksomheden kan præsentere en del af distributionsomkostningerne som en særlig post i resultatopgø- relsen.

Det foreslås, at den nye § 67 a skal gælde for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, C og D.

Således som de gældende bestemmelser i § 22, stk. 1, § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1, er formuleret, vil den nye § 67 a blive omfattet af de bestemmelser i loven, som gælder for regnskabsklasse B, C og D. Der er derfor ikke behov for at ændre disse bestemmelser som følge af forslaget.

Nærtstående parter m.v.

Gældende bestemmelse § 68. Virksomheden skal angive det gennemsnitlige antal heltidsbeskæftigede i regnskabsåret. Er virksomhedens gennemsnitlige antal heltidsbeskæftigede i regnskabsåret under en, skal dette oplyses.

Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 68. Virksomheden skal angive det gennemsnitlige antal beskæftigede i regnskabsåret. Hvis det ikke fremgår af resultatopgørelsen, skal personaleomkostningerne specificeres i lønninger, pensioner og andre omkostninger til so- cial sikring. De tilsvarende oplysninger og beløb for det foregående regnskabsår skal angives.

Lovbemærkninger Forslagets §§ 68-74 indeholder en række oplysningskrav om nærtstående parter, herunder medarbejdere, ledelse og ejere. Forslagets § 68 viderefører kravet i gældende lovs § 51, stk. 1, 1. pkt., om, at der skal oplyses om det gennemsnitlige antal beskæftigede i regnskabsåret. Forslaget angiver ikke hvilke metoder, der skal benyttes til at beregne antallet af beskæftigede. Det er således op til virksomhedens ledelse at vælge en opgørelsesmetode, der bedst muligt for- tæller herom ud fra virksomhedens drifts- og beskæftigelsesmæssige forhold. I nogle tilfælde kan det være mest hensigtsmæssigt at oplyse det absolutte antal medarbejdere med bemærkning om, at der er tale om fx deltidseller sæsonbeskæftigede. I andre tilfælde bør der ske omregning af deltidsbeskæftigede til antal heltidsansatte. Direktio- nen i en virksomhed vil oftest skulle medregnes i opgørelsen, da direktionen, som er ansat af bestyrelsen eller ejerne, udgør virksomhedens daglige ledelse, og som sådan er beskæftiget i virksomheden. Derimod vil bestyrelsesmedlem- mer i et selskab normalt ikke skulle medregnes. Hvor det findes hensigtsmæssigt, kan antal beskæftigede beregnes ud fra ATP-betalingerne, jf. aktieselskabslovens § 178 og tilhørende bekendtgørelse, hvorefter medlemmer af di- rektionen ikke indgår ved beregningen. Forslaget viderefører endvidere det gældende krav om, at personaleomkostningerne skal specificeres i Lønninger, Pen- sioner og Andre omkostninger til social sikring, hvis dette ikke fremgår af resultatopgørelsen. Det forudsættes, at ve- derlag m.v. til ledelsen indgår i specifikationen. Kravet retter sig især mod den funktionsopdelte resultatopgørelse, der i modsætning til den artsopdelte resultatopgørelse ikke indeholder specifikation af disse personaleomkostninger. Se også forslagets § 69, der kræver særskilte oplysninger om vederlag m.v. til ledelsen.

Der skal til sammenligning gives de tilsvarende oplysninger for det foregående regnskabsår.

Ændret ved lov nr. 99 af 18. februar 2004 § 68 affattes således:

1136 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease