Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Er der kun ét ledelsesorgan, fx direktionen, eller kun ét ledelsesorgan, der modtager vederlag eller pension, kan oplysning helt udelades, hvis dette er nødvendigt for at undlade at oplyse om enkeltpersoners vederlag m.v. Hvis et selskab har en bestyrelse, der ikke modtager vederlag, og én direktør, der modtager vederlag, vil oplysningen derfor helt kunne udelades, fordi kun ét ledelsesorgan modtager vederlag, og den enkelte direktørs vederlag ellers ville kunne ses direkte i noterne.
Vederlag m.v. til ledelsen skal altid indgå i specifikationen af de samlede personaleomkostninger, jf. forslagets § 68, uanset om ovennævnte lempelse anvendes.
Ændret ved lov nr. 99 af 18. februar 2004 § 69 ophæves.
Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 69 skal virksomheden give oplysning om vederlag m.v. til ledelsen. Oplysningen skal angive det samlede beløb i regnskabsåret, fordelt på hvert ledelsesorgan. På tilsvarende måde skal der gives oplysning om forpligtelser til at yde pension til ledelsen. Endvidere skal der oplyses om incita- mentsprogrammer, fordelt på ledelseskategori. Oplysningskravene vedrørende vederlag og pensionsforpligtelser følger af 4. direktiv, artikel 43, stk. 1, nr. 12, men kan med hjemmel i artikel 44, stk. 1, undlades for små virksom- heder. Oplysningskravet vedrørende incitamentsprogrammer er ikke direktivbestemt. Efter § 69, stk. 3, kan virksomheden undlade at give de omhandlede oplysninger, hvis dette vil føre til, at der vises beløb for et enkelt medlem af en ledelseskategori. I så fald kan beløbene i stedet angives samlet for to kategorier. Hvis kun én kategori med ét ledelsesmedlem modtager vederlag m.v. eller pension, kan oplysningerne helt udelades. Dette er i overensstemmelse med direktivets artikel 44, stk. 1. Under de samme betingelser kan virksomheden efter § 69, stk. 3, undlade at oplyse om særlige incitamentsprogrammer. Bestemmelserne i § 69 gælder endvidere for regnskabsklasse C (mellemstore og store virksomheder) via henvis- ningsreglen i § 78, stk. 1, og for regnskabsklasse D (børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber) via henvisningsreglen i § 102, stk. 1, idet undtagelsesbestemmelsen i § 69, stk. 3, dog ikke gælder for regnskabsklasse D, jf. § 106. Det foreslås, at oplysningskravet i § 69 ophæves for virksomheder, der er omfattet af regnskabsklasse B (små virk- somheder), så kravet flyttes uændret til regnskabsklasse C (mellemstore og store virksomheder) i en ny bestem- melse i § 98 b (forslagets § 1, nr. 30). Mange små virksomheder er eneaktionær-/eneanpartshavervirksomheder, som i forvejen ofte vil kunne undlade at give de krævede oplysninger i henhold til den gældende bestemmelse i § 69, stk. 3. Efter forslaget vil alle små virksomheder kunne undlade at give disse oplysninger, uanset hvordan ledelsen er organiseret i virksomheden. Den pågældende information om ledelsesvederlag m.v. må umiddelbart antages at have størst betydning i større virksomheder med en spredt ejerkreds, hvor de enkelte ejere (aktionærer/anpartshavere m.v.) ikke har nogen nær- mere tilknytning til virksomheden. I små virksomheder er der derimod ofte sammenfald mellem ejerne og ledelsen. Regnskabsbrugernes behov for at kunne se oplysninger om ledelsesvederlag m.v. i årsrapporterne for små virk- somheder må derfor anses for relativt beskedent. På denne baggrund forekommer det hensigtsmæssigt at flytte oplysningskravet i § 69 til regnskabsklasse C, så alle små virksomheder kan undlade at give de omhandlede oplys- ninger, uanset hvordan ledelsen er organiseret.
Ændret ved lov nr. 712 af 25. juni 2014 Efter § 67 indsættes efter overskriften før § 70:
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1141
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease