Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Stk. 1 kræver en beskrivelse af virksomhedens transaktioner med nærtstående parter i løbet af regnskabsåret. Der er ikke fastsat bestemte krav til indholdet af beskrivelsen af transaktionerne, men en beskrivelse forudsættes nor- malt at oplyse omfanget og transaktionstypen. Der skal ikke nødvendigvis gives beløb, idet det også kan fremstå som en procentdel af beløb i årsregnskabet i øvrigt, men der skal gives de oplysninger, der sætter regnskabsbru- gerne i stand til at drage slutninger om transaktionernes betydning for virksomheden og et retvisende billede af dennes forhold. Oplysningerne skal gives, uanset de nærtstående har bestemmende eller blot betydelig indflydelse på virksomheden. En del af oplysningerne skal i forvejen fremgå af årsregnskabet, jf. kontroloplysningerne om virk- somhedens tilgodehavender m.v. hos ledelsesmedlemmer efter forslagets § 73. Forslaget indeholder ikke nærmere regler om den regnskabsmæssige behandling af nærtstående parter, men overlader dette til standarder i henhold til forslagets § 136. Indtil nye standarder kan udstedes med hjemmel i denne bestemmelse, kan Regnskabsvejledning 13 dog udfylde rammerne. Regnskabsvejledning13, der i stort omfang svarer til IAS 24, indeholder bestemmelser om afgrænsningen af nærtstående parter og om de transaktioner, der typisk vil være omfattet. Ligeledes fastslås en række krav til oplysningerne, herunder at oplysningerne om omfang m.v. bør opdeles efter transaktionstyper og med indicering af den enkelte nærtstående, hvis det kan have betydning for regnskabsbrugerens indtryk af virksom- hedens forhold. En standard må også — under hensyntagen til, at det vil have betydning for det retvisende billede — bestemme, at det skal oplyses, hvis nærtstående parters indflydelse på transaktioner har en så betydelig indvirkning på virksomheden som helhed, at der skal oplyses herom. Stk. 2 kræver visse basisoplysninger om de nærtstående parter, der har bestemmende indflydelse på virksomheden. Ikke alle nærtstående parter skal altså beskrives med disse basisinformationer. Grundlaget for den bestemmende indflydelse skal oplyses, dvs. i hvilken egenskab en person eller en virksomhed har mulighed for at gennemtvinge beslutninger. Der vil kunne være tale om direktører og bestyrelsesmedlemmer eller medlemmer af lignende ledel- sesorganer samt virksomhedsdeltagere, der besidder flertallet af stemmerettighederne, fx en modervirksomhed. Navn og bopæl/hjemsted skal oplyses for de pågældende.
Almindelige långivere, kunder og leverandører anses ikke for nærtstående i forslagets forstand, selvom virksomhe- dens handlefrihed måtte være begrænset som følge af en vis økonomisk afhængighed af disse ressourceejere.
Stk. 3 viderefører gældende § 28, stk. 5, i lov om erhvervsdrivende fonde. Herefter skal fonde, der er knyttet til en anden erhvervsdrivende eller ikke-erhvervsdrivende fond eller en anden erhvervsdrivende virksomhed, fx et aktie- selskab, oplyse om deres forbindelse til den anden fond eller erhvervsdrivende virksomhed. Tilknytningen kan alene være baseret i en vedtægtsbestemmelse i den pågældende erhvervsdrivende fond eller i en aftale med virksomhe- den. Efter lovmotiverne til lov om erhvervsdrivende fonde er der først og fremmest tale om oplysninger af regn- skabsmæssig karakter, fx størrelsen af en særskilt ydelse fra den pågældende virksomhed eller fond til den erhvervs- drivende fond. Selvom oplysningen efter gældende lov kan gives såvel i årsregnskabet som årsberetningen, foreslås det af praktiske grunde og på grund af oplysningernes typiske karakter, at oplysningen gives i noterne i tilknytning til oplysningerne om nærtstående parter, selvom fonden ikke nødvendigvis opfylder betingelserne for at være nært- stående part i bilag 1, A, nr. 4. Lovbemærkninger til ændringsforslag Undtagelserne i ændringsforslagene, jf. § 70, stk. 1, 2. pkt. og § 126, stk. 4, er indføjet for at fritage fra en række oplysninger (nr. 1-4), der ofte ikke tilfører regnskabsbruger relevante oplysninger. Herved svarer forslaget bedre til Regnskabsvejledning nr. 13 om nærtstående parter, der for årsregnskabers vedkommende undtager helejede dat- tervirksomheder, hvis modervirksomheden hører hjemme i Danmark eller en anden EU-stat eller EØS-stat (Island, Liechtenstein og Norge), og hvis dattervirksomhedens regnskab indgår i modervirksomhedens koncernregnskab. Regnskabsvejledningen undtager endvidere for oplysninger om nærtstående parter i modervirksomheders årsregn- skaber, når oplysningerne også gives for koncernen. Dette fremgår imidlertid allerede af §§ 22, 78 og 102, der i stk. 2 bestemmer, at hvis en modervirksomheds oplysninger er de samme som koncernens oplysninger, da kan mo- dervirksomhed en undlade at give de pågældende oplysninger. Endelig undtager regnskabsvejledningen for koncern- regnskabers vedkommende for oplysninger om modervirksomhedens transaktioner med dattervirksomheder eller fællesledede virksomheder, i det omfang transaktionerne er eliminerede som led i konsolidering. Dette svarer til undtagelserne i IAS 24 og Regnskabsvejledning nr. 13 og er taget op i nr. 8.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1145
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease