Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
4. direktiv indeholder ikke på nuværende tidspunkt krav om oplysninger om nærtstående parter, men Kommissionen har den 27. oktober 2004 fremsat forslag til ændring af 4. og 7. direktiv, hvori det foreslås at indføre krav om oplysninger om nærtstående parter. Efter direktivforslaget kan små virksomheder dog undtages fra det foreslåede krav.
Den internationale regnskabsstandard IAS 24, Oplysning om nærtstående parter, kræver derimod oplysninger om nærtstående parter og transaktioner med disse.
Det foreslås, at virksomheder omfattet af regnskabsklasse B (små virksomheder) fritages for at give oplysninger om nærtstående parter, så disse oplysninger fremover alene skal gives af virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og virksomheder omfattet af regnskabsklasse D. Det foreslås således, at § 70, stk. 1-4 , ophæves, idet § 70, stk. 1, 3 og 4, flyttes med redaktionelle ændringer til regnskabsklasse C i en ny bestemmelse i § 98 c (forslagets § 1, nr. 33). Bestemmelsen i § 98 c vil tillige gælde for virksomheder omfattet af regnskabsklasse D via henvisningsreglen i § 102, stk. 1. Det foreslås dog, at det nuværende krav i § 70, stk. 5, om, at erhvervsdrivende fonde skal redegøre for deres even- tuelle tilknytning til en erhvervsdrivende virksomhed eller en anden fond, opretholdes også for små fonde, der er omfattet af regnskabsklasse B. Oplysningen vurderes fortsat at have stor informationsværdi for regnskabsbrugerne, idet sådanne oplysninger kan have betydning i koncernlignende forhold, hvor der ikke efter lovens definition forelig- ger et formelt koncernforhold. Det vurderes samtidig, at det er et meget lille antal erhvervsdrivende fonde, der er omfattet af bestemmelsen, og at byrden ved at give oplysningen er beskeden for den enkelte fond. Den nuværende bestemmelse i § 70, stk. 5, vedrørende erhvervsdrivende fonde bliver herefter § 70, stk. 1.
Om baggrunden for forslaget kan der i øvrigt henvises til afsnit 2.1.3.10. i de almindelige bemærkninger.
Gældende bestemmelse § 71. Virksomheden skal oplyse navn på og hjemsted for den modervirksomhed, der udarbejder koncernregnskab for den mindste koncern, hvori virksomheden indgår som dattervirksomhed.
Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 71. Virksomheden skal oplyse navn og hjemsted for de modervirksomheder, der udarbejder koncernregnskab for den største henholdsvis mindste koncern, hvori virksomheden indgår som dattervirksomhed. Det skal endvidere op- lyses, hvor de pågældende udenlandske modervirksomheders koncernregnskaber kan rekvireres.
Lovbemærkninger Forslagets § 71 viderefører den gældende årsregnskabslovs § 54 a og skal ses i sammenhæng med forslagets § 70 om nærtstående parter. En virksomhed, der indgår som dattervirksomhed i en koncern, er underlagt modervirksom- hedens bestemmende indflydelse. Her giver virksomhedens årsrapport i sagens natur kun et ufuldstændigt billede af den større koncernsammenhæng. For den regnskabsbruger, der ønsker et koncernregnskab, hvori virksomheden indgår, er det af betydning, at der oplyses om hvilke modervirksomheder, der udarbejder koncernregnskab, samt hvor disse kan rekvireres. Ikke alle modervirksomhedernes navne skal oplyses, men kun den modervirksomhed, der ligger umiddelbart over virksomheden i koncernstrukturen — såfremt denne udarbejder koncernregnskab — samt den øverste modervirksom- hed i koncernen, der udarbejder koncernregnskaber.
1148 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease