Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Skadesklausuler kan være nødvendige for ikke at stille danske virksomheder dårligere end deres udenlandske kon- kurrenter. Det er imidlertid vigtigt af hensyn til regnskabsbrugerne, at brugen af skadeklausuler undgås mest muligt. Det foreslås derfor i lovforslagets stk. 4 at indskrænke adgangen til at påberåbe sig skade til de i stk. 1 omhandlede oplysninger, der identificerer datter- og associerede virksomheder samt virksomheder, i hvilke virksomheden er en fuldt ansvarlig virksomhedsdeltager (interessent eller komplementar). De i stk. 2 omhandlede oplysninger knytter sig i givet fald til unavngivne virksomheder med henvisning til anvendelse af skadeklausul.

Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 § 72 ophæves.

Lovbemærkninger Efter den gældende § 72 i årsregnskabsloven skal virksomheder oplyse navn, hjemsted og retsform for hver datter- virksomhed, associeret virksomhed og for hvert interessent- eller kommanditselskab, i hvilken virksomheden er in- teressent eller komplementar. Det skal endvidere for hver datter- eller associeret virksomhed oplyses, hvor stor en andel virksomheden ejer og resultatet ifølge den senest godkendte årsrapport. Oplysningerne kan under visse om- stændigheder udelades. Det foreslås, at § 72 ophæves for virksomheder, der er omfattet af regnskabsklasse B, så oplysningskravene i § 72 flyttes til regnskabsklasse C i en ny bestemmelse, der indsættes i reglerne for regnskabsklasse C som § 97 a. Und- tagelsesmulighederne i den gældende § 72, stk. 3, nr. 2 og 3, videreføres dog ikke. Den foreslåede § 97 a vil endvi- dere gælde for regnskabsklasse D, jf. lovens § 102, stk. 1, 1. pkt.

Baggrunden for forslaget er, at det nye regnskabsdirektivs artikel 4, stk. 5, ikke tillader, at det hidtidige notekrav i § 72 opretholdes for små virksomheder.

Gældende bestemmelse § 73. Har en virksomhed et tilgodehavende hos medlemmer af ledelsen, skal virksomheden angive summen af disse tilgodehavender fordelt på hver ledelseskategori. For hver kategori skal angives de væsentligste vilkår, herunder rentefod, og de beløb, der er tilbagebetalt i året. Herudover skal for hver kategori oplyses om nedskrivninger på indregnede beløb, og om der er givet afkald, herunder delvis afkald, på indregnede beløb. Er et lån optaget og indfriet i årets løb, skal det oplyses særskilt. Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse for sikkerhedsstillelser, der er sket for den nævnte personkreds. Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 73. Har et aktieselskab, et anpartsselskab, et partnerselskab (kommanditaktieselskab) eller en erhvervsdrivende fond et tilgodehavende hos medlemmer af ledelsen, skal virksomheden angive summen af disse tilgodehavender fordelt på hver ledelseskategori. For hver kategori skal angives de væsentligste vilkår, herunder rentefod, og de beløb, der er tilbagebetalt i året. Er et lån optaget og indfriet i årets løb, skal det oplyses særskilt. Stk. 2. Stk. 1 finder tilsvarende anvendelse for sikkerhedsstillelser, der er sket for den nævnte personkreds. Stk. 3. Stk. 1 og 2 finder tilsvarende anvendelse for ledelsesmedlemmer i modervirksomheder. Stk. 4. Stk. 1-3 finder tilsvarende anvendelse for personer, der står de omhandlede ledelsesmedlemmer særligt nær.

Lovbemærkninger Oplysninger om virksomhedens tilgodehavender hos — eller sikkerhedsstillelser for — medlemmer af ledelsen, er ty- pisk relevante i forbindelse med selskabsdeltagernes forvaltningskontrol, jf. forslagets § 12, stk. 2.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1151

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease