Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Efter den gældende § 73 skal oplysningerne gives for hver ledelseskategori og indeholde oplysning om summen af disse tilgodehavender, de væsentligste vilkår, herunder rentefod, og eventuelle afdragsvilkår samt størrelsen af de beløb, der er tilbagebetalt i årets løb. Lån, der er optaget og indfriet i årets løb, skal oplyses særskilt.
Oplysningskravet gælder for regnskabsklasse B, C og D, men kun for kapitalselskaber, dvs. aktieselskaber, anparts- selskaber og partnerselskaber (kommanditaktieselskaber), og for erhvervsdrivende fonde.
Det foreslås, at opregningen af de omfattede virksomhedsformer udgår af stk. 1, 1. pkt., og erstattes med "virksom- heder", så alle virksomheder, som har pligt til at aflægge årsrapport i henhold til årsregnskabsloven, omfattes af notekravet. Den foreslåede ændring skyldes, at oplysningskravet i artikel 16, stk. 1, litra e, i det nye regnskabsdirektiv ikke er afgrænset til kapitalselskaber, idet også visse interessentskaber og kommanditselskaber er omfattet af det nye regn- skabsdirektiv. Den foreslåede ændring medfører dog, at også virksomheder, som ikke er omfattet af det nye regn- skabsdirektiv, eksempelvis andelsselskaber med begrænset ansvar, omfattes af kravet, medmindre de er fritaget for at aflægge årsrapport efter årsregnskabslovens § 4, stk. 1, der foreslås ændret i forslagets § 1, nr. 3. Dette er en konsekvens af årsregnskabslovens opbygning, hvorefter også disse virksomhedstyper indplaceres i regnskabsklas- ser ud fra størrelsesmæssige kriterier m.v., jf. § 7, der foreslås ændret i forslagets § 1, nr. 13-17, hvor kravene i vid udstrækning følger direktivets krav. Ved lov nr. 712 af 25. juni 2014 om erhvervsdrivende fonde, blev der indsat en bestemmelse i årsregnskabsloven som § 69, stk. 3, hvorefter erhvervsdrivende fonde skal give oplysninger om nærtstående parter, herunder om mel- lemværender med nærtstående parter. Erhvervsdrivende fonde vil således allerede være omfattet af kravene i den foreslåede § 73, idet § 69, stk. 3, indeholder krav om oplysning om lån til ledelsen m.v. Artikel 16, stk. 1, litra e, i det nye regnskabsdirektiv indeholder krav om, at der skal gives oplysninger om forskud og kreditter, der er ydet til ledelsesmedlemmer. Der skal ifølge denne bestemmelse oplyses om rentefoden, de væ- sentligste vilkår og de beløb, der eventuelt er tilbagebetalt, afskrevet eller givet afkald på. Som følge af kravet i artikel 16, stk. 1, litra e, foreslås det at indsætte en bestemmelse i § 73, stk. 1, som 3. pkt., hvoraf det fremgår, at der i noterne desuden skal oplyses om nedskrivninger på indregnede beløb, og om der er givet helt eller delvis afkald på indregnede beløb. Oplysningerne skal gives fordelt på ledelseskategorier. Er der tale om virksomhedens sikkerhedsstillelse i form af fx pant, kaution eller garanti, skal der i henhold til det gældende stk. 2, som videreføres uændret, gives tilsvarende oplysninger, dvs. oplysninger om sikkerhedsstillelsens størrelse, de væsentligste vilkår i forbindelse hermed, herunder arten af sikkerhedsstillelsen, samt at sikkerhedsstil- lelsen eventuelt er nedbragt eller ophørt i regnskabsåret.
De hidtil gældende bemærkninger til § 73 erstattes af ovenstående bemærkninger.
Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 § 73, stk. 3 og 4, ophæves.
Lovbemærkninger Efter de gældende bestemmelser i årsregnskabslovens § 73, stk. 3 og 4, skal der gives oplysninger i noterne om tilgodehavender hos og sikkerhedsstillelser for ledelsen i modervirksomheder og om tilgodehavender hos og sikker- hedsstillelser for personer, som står ledelsen i virksomheden eller en modervirksomhed særligt nær.
Det foreslås, at § 73, stk. 3 og 4, ophæves, da artikel 4, stk. 5, i det nye regnskabsdirektiv ikke tillader, at disse oplysninger kræves af små virksomheder.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1153
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease