Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Et notekrav kan derimod ikke opfyldes ved en oplysning i ledelsesberetningen, hvilket blandt andet skyldes, at ledel- sesberetningen ikke er omfattet af krav om revision. I modsat fald ville en flytning af en oplysning fra noterne til ledelsesberetningen kunne medføre, at et notekrav, som er omfattet af revisionspligten, ikke blev omfattet af revi- sionen. Det følger af det nye regnskabsdirektivs artikel 4, stk. 5, at der for små virksomheder ikke kan kræves oplysninger i årsregnskabet, ud over dem der følger af direktivet ("maksimumharmonisering"). Kravet om oplysning om virksom- hedens væsentligste aktiviteter følger ikke af direktivet, hvorfor kravet ikke kan opretholdes i noterne, som er en del af årsregnskabet. Kravet kan imidlertid overføres til ledelsesberetningen, som ikke er en del af årsregnskabet.
Det foreslås, at de gældende oplysningskrav i § 76 a og § 77 sammenskrives med redaktionelle ændringer i en ny affattelse af § 76 a.
Efter den foreslåede § 76 a, nr. 1, skal ledelsesberetningen indeholde en beskrivelse af virksomhedens væsentligste aktiviteter.
Regnskabsbrugerne har således et overordnet behov for kendskab til en virksomheds væsentligste aktiviteter, dvs. en beskrivelse af de produkter og ydelser, som genererer størstedelen af virksomhedens nettoomsætning og indtje- ning. Virksomhedens væsentligste aktiviteter skal beskrives, så regnskabsbrugerne får oplysning om, hvad virksom- heden beskæftiger sig med og bl.a. på denne baggrund kan vurdere virksomhedens driftsmæssige risiko.
Det er op til ledelsen at fastsætte detaljeringsniveauet for beskrivelsen af de væsentligste aktiviteter under hensyn til virksomhedens art og omfang.
Efter den foreslåede § 76 a, nr. 2, skal ledelsesberetningen også indeholde en redegørelse for eventuelle væsentlige ændringer i virksomhedens aktiviteter og økonomiske forhold.
Ændringerne i virksomhedens aktiviteter og økonomiske forhold må anses for at være væsentlige, hvis de er af en sådan karakter, at oplysning herom kan forventes at påvirke regnskabsbrugernes — herunder kreditorers og inve- storers — økonomiske beslutninger vedrørende virksomheden, jf. årsregnskabslovens § 12, stk. 2. Det vil imidlertid altid bero på en konkret vurdering. Oplysningskravet vil sædvanligvis være relevant, hvis der er sket væsentlige ændringer i virksomhedens drift, beskæftigelse, investeringsomfang, finansieringsforhold eller kapitalgrundlag m.v., som har påvirket indeværende regnskabsår, eller som vil påvirke kommende regnskabsår. Som eksempler kan næv- nes ændring fra produktionsvirksomhed til importvirksomhed, omstrukturering, rekonstruktion, fusion eller spalt- ning m.v.
At virksomheden har pligt til at give sådanne oplysninger i årsrapporten, følger allerede af principper, der svarer til generalklausulen om, at årsrapporten skal give et retvisende billede.
Som det fremgår ovenfor, medfører den foreslåede sammenskrivning af de gældende bestemmelser i §§ 76 a og 77 i den nye affattelse af § 76 a ingen ændring i det materielle indhold af oplysningskravene.
Da krav til oplysninger i ledelsesberetningen kan opfyldes ved at give oplysningen i en note, ændres der i realiteten heller ikke ved den måde, kravet i den foreslåede § 76 a kan opfyldes på. Virksomhederne kan således fortsat vælge at give oplysningerne i den foreslåede § 76 a i en note. Hvis virksomheden vælger at give oplysningen i en note, vil der som konsekvens heraf ikke være krav om at udarbejde en ledelsesberetning.
De hidtil gældende bemærkninger til §§ 76 a og 77 erstattes af ovenstående bemærkninger.
Forslaget får alene virkning for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B, da årsregnskabsloven indeholder sær- lige regler om ledelsesberetningen for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og D, som ikke berøres af dette forslag.
1160 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease