Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Gældende bestemmelse § 77. Ejer en virksomhed egne kapitalandele, skal den oplyse 1) antal og pålydende værdi eller, ved kapitalandele uden pålydende værdi, den bogførte pariværdi med angivelse af, hvilken procentdel virksomhedens beholdning af egne kapitalandele udgør af virksomhedskapitalen, 2) antal og pålydende værdi eller ved kapitalandele uden pålydende værdi den bogførte pariværdi med angivelse af, hvilken procentdel virksomhedens beholdning af egne kapitalandele udgør af virksomhedskapitalen, der er henholdsvis erhvervet og afhændet i regnskabsåret, og størrelsen af den samlede henholdsvis købesum og salgs- sum og 3) årsager til erhvervelser af egne kapitalandele i regnskabsåret. Stk. 2. Stk. 1 gælder tilsvarende for egne kapitalandele, virksomheden har erhvervet til sikkerhed.

Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 77. Ledelsesberetningen skal 1) beskrive virksomhedens hovedaktiviteter, 2) beskrive eventuel usikkerhed ved indregning eller måling, så vidt muligt med angivelse af beløb, 3) beskrive usædvanlige forhold, der kan have påvirket indregningen eller målingen, så vidt muligt med angivelse af beløb,

4) redegøre for udviklingen i virksomhedens aktiviteter og økonomiske forhold og 5) omtale betydningsfulde hændelser, som er indtruffet efter regnskabsårets afslutning.

Lovbemærkninger Som noget nyt kræver forslagets § 77, at virksomheder i klasse B skal udarbejde en ledelsesberetning. For at skabe større afstand til "årsrapporten" og samtidig præcisere beretningens karakter foreslås det hidtil anvendte "årsbe- retning" erstattet af "ledelsesberetning". Gældende lov fritager små virksomheder (svarende til virksomhederne i klasse B) fra at udarbejde eller offentliggøre årsberetningen under visse betingelser. Denne undtagelse har været kritiseret for at være til stor skade for regnskabsbrugerne, samtidig med at lettelsen for virksomhederne er yderst begrænset. Det er derfor Regnskabsrådets opfattelse, at ledelsesberetningen bør genindføres for disse virksomhe- der, også for så vidt angår offentliggørelse. Kravene til ledelsesberetningen hér er forholdsvis beskedne, da der alene kræves en omtale af virksomhedens akti- viteter, beskrivelse af usikkerheder og usædvanlige forhold af betydning for indregning og måling, en redegørelse for regnskabsårets udvikling i virksomhedens aktiviteter og økonomiske forhold samt hvilke væsentlige forhold, der er indtruffet mellem balancedagen og tidspunktet for regnskabsaflæggelsen. Se de yderligere krav til klasse C i for- slagets §§ 99-101. I modsætning til før omfattes ledelsesberetningen af kravet om et retvisende billede. Endvidere gælder de grund- læggende forudsætninger, jf. forslagets § 13, også på ledelsesberetningen, dog med de tilpasninger, der følger af beretningens natur, jf. forslagets § 14. Eksempelvis gælder overskuelighedskravet og neutralitetskravet fuldt ud for ledelsesberetningen. Virksomhedens hovedaktiviteter skal beskrives, så regnskabsbruger får oplysning om, hvad virksomheden beskæf- tiger sig med, og bl.a. på denne baggrund kan vurdere den driftsmæssige risiko. Det er op til ledelsen at fastsætte detaljeringsniveauet for beskrivelsen af hovedaktiviteterne under hensyn til virksomhedens art og omfang. Dette helt basale krav er nyt i forhold til gældende lovs § 56. I praksis gives oplysningen dog allerede i dag i langt de fleste virksomheder. Regnskabsvejledning 12 kræver, at børsnoterede selskaber skal give sådanne oplysninger i ledelses- beretningen.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1161

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease