Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
foreslåede nye § 86 a i forslagets § 1, nr. 109, som erstatter den gældende § 87 a. Dette er nærmere omtalt i bemærkningerne til forslagets § 1, nr. 109 og 112.
Den foreslåede § 78, stk. 2, viderefører uden ændringer den gældende § 78, stk. 1, 2. pkt., hvorefter revisionspå- tegningen m.v. skal indgå i årsrapporten, når et årsregnskab og et eventuelt koncernregnskab er revideret, jf. § 135, stk. 1 og 5. Den foreslåede § 78, stk. 3, opregner ligesom den hidtidige § 78, stk. 1, 3. pkt., hvilke regler i årsregnskabsloven som finder anvendelse ved udarbejdelse af årsrapporter for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C, idet hen- visningerne til reglerne er opdateret i lyset af de ændringer, som foreslås i dette lovforslag, og som er nærmere omtalt i bemærkningerne til de enkelte ændringer i lovforslaget. Foruden reglerne i regnskabsklasse C, dvs. §§ 78a -101, er virksomheder omfattet af regnskabsklasse C også om- fattet af en række bestemmelser i regnskabsklasse A og B, jf. byggeklodsmodellen. Virksomheder omfattet af regn- skabsklasse C skal således bl.a. som hidtil opfylde de grundlæggende krav til årsrapporten om retvisende billede og grundlæggende forudsætninger m.v. i årsregnskabslovens §§ 11-17, ligesom de skal følge dele af bestemmelserne i § 19 og § 20 om åbningsbalance m.v. Endvidere er virksomheder omfattet af regnskabsklasse C også omfattet af en række bestemmelser i regnskabsklasse B, således som det fremgår af opregningen i § 78, stk. 3. En række af disse regler er ændret i forslaget, ligesom der er indført nye krav i regnskabsklasse B. Der indføres eksempelvis krav om, at noterne til årsregnskabet skal præsenteres i samme rækkefølge som de poster i resultatopgørelsen og balan- cen, som de vedrører. Endvidere er en række regler i regnskabsklasse C foreslået ændret, ligesom der også her er indført nye krav. Der indføres eksempelvis krav om en note til regnskabet om udskudt skat, jf. § 93 a.
Af byggeklodsmodellen følger det endvidere, at virksomheder omfattet af regnskabsklasse C kan vælge at følge regler i regnskabsklasse D i stedet for regler i regnskabsklasse C. Dette skal i så fald ske systematisk og konsekvent.
Den foreslåede § 78, stk. 4, fastslår i lighed med den gældende § 78, stk. 1, 4. pkt., det grundlæggende princip i byggeklodsmodellen, hvorefter reglerne i regnskabsklasse C har forrang i forhold til reglerne i regnskabsklasse B, hvis anvendelse af regler i regnskabsklasse B er i strid med reglerne i regnskabsklasse C. Den foreslåede § 78, stk. 5, indeholder ligesom den gældende § 78, stk. 1, 5. pkt., en henvisning til årsregnskabs- lovens § 137. Det indebærer, at virksomheder, som udarbejder årsregnskab eller koncernregnskab efter de om- handlede internationale regnskabsstandarder, skal anvende bestemmelser i standarderne i stedet for visse bestem- melser i årsregnskabsloven, når de udarbejder deres årsregnskab eller koncernregnskab. Det drejer sig eksempelvis om bestemmelser vedrørende indregning og måling samt langt de fleste krav til oplysninger i noterne. Nærmere regler herom er fastsat i bekendtgørelse nr. 930 af 19. august 2014 om anvendelse af internationale regnskabs- standarder IFRS for virksomheder omfattet af årsregnskabsloven (IFRS-bekendtgørelsen). Bekendtgørelsen er ud- stedt med hjemmel i årsregnskabslovens § 137, stk. 4.
De gældende bestemmelser i § 78, stk. 2 og 3, videreføres herefter uændret som stk. 6 og 7.
Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 I § 78, stk. 3, der bliver stk. 7, indsættes efter »regnskabsklasse A eller B,«: »eller som er ophørt med at anvende § 78 a,«.
Lovbemærkninger Det foreslås, at § 78, stk. 3, der bliver stk. 7, også skal gælde ved overgang fra anvendelse af de særlige bestem- melser for mellemstore dattervirksomheder i regnskabsklasse C, der har anvendt undtagelsen i den foreslåede § 78 a, og udarbejdet årsrapport efter bestemmelserne i regnskabsklasse B, til anvendelsen af bestemmelserne for regn- skabsklasse C.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1173
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease