Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Ændret ved lov nr. 738 af 1. juni 2015 Efter § 78 indsættes:

»Undtagelse for mellemstore dattervirksomheder

§ 78 a. Dattervirksomheder, der i henhold til § 7 er mellemstore virksomheder, kan uanset § 7, stk. 1, nr. 3, vælge at aflægge årsrapport efter bestemmelserne for regnskabsklasse B, jf. afsnit III, bortset fra bestemmelserne i §§ 22 a og 22 b, hvis 1) dattervirksomhedens regnskab indgår ved fuld konsolidering i et koncernregnskab, der er aflagt af en moder- virksomhed, 2) modervirksomheden henhører under lovgivningen i et EU-/EØS-land, 3) koncernregnskabet er udarbejdet efter reglerne i denne lov eller, hvis den pågældende modervirksomhed er udenlandsk, efter reglerne i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/34/EU med senere ændringer, og det er revideret og offentliggjort efter de nævnte regler, 4) alle dattervirksomhedens virksomhedsdeltagere har erklæret sig indforstået med fremgangsmåden for det på- gældende regnskabsår, 5) modervirksomheden har erklæret, at den indestår for dattervirksomhedens eksisterende forpligtelser samt for- pligtelser, som opstår i perioden, indtil dattervirksomheden har indsendt årsrapport, for et senere regnskabsår, hvor undtagelsen ikke er anvendt, og denne årsrapport er modtaget og offentliggjort efter reglerne i kapitel 19 og 20, og 6) det oplyses i såvel dattervirksomhedens årsrapport som i det omhandlede koncernregnskab, at dattervirksom- heden har aflagt årsrapport under henvisning til denne paragraf. Stk. 2. Dattervirksomheder, der anvender undtagelsen i stk. 1, kan lade revisionen af årsregnskabet og et even- tuelt koncernregnskab udføre efter Erhvervsstyrelsens erklæringsstandard for små virksomheder, jf. § 135, stk. 1, 2. pkt. Stk. 3. Dattervirksomheder, der anvender undtagelsen i stk. 1, skal indsende deres årsrapport sammen med de i § 146 a nævnte dokumenter.« Lovbemærkninger Det følger af det nye regnskabsdirektivs artikel 37, at medlemsstaterne kan fritage alle de af årsregnskabsloven omfattede dattervirksomheder med modervirksomhed beliggende i EU/EØS — bortset fra børsnoterede virksomhe- der — for pligten til at aflægge årsrapport, når visse betingelser er opfyldt. Medlemsstaterne kan også vælge at udnytte undtagelsesmuligheden delvis, så den eksempelvis alene udnyttes for visse virksomheder eller udnyttes på en sådan måde, at de pågældende dattervirksomheder fortsat skal udarbejde visse regnskabsoplysninger. Undtagelsen kan også udnyttes til at fritage de pågældende dattervirksomheder for revision og offentliggørelse.

Undtagelsesmuligheden i det nye regnskabsdirektiv er — med mindre sproglige tilpasninger — en videreførelse af undtagelsesmuligheden i det tidligere 4. selskabsdirektivs artikel 57.

Undtagelsesmuligheden er delvist udnyttet i den gældende årsregnskabslovs § 6, hvorefter alle dattervirksomheder uden aktivitet kan undlade at aflægge årsrapport, hvis de opfylder betingelserne herfor. Denne bestemmelse fore- slås med en række mindre tilpasninger videreført, uanset at den vurderes kun at blive anvendt yderst sjældent. Der henvises til forslagets § 1, nr. 10-12.

Med forslaget til ny § 78 a foreslås en udvidet udnyttelse af undtagelsesmuligheden i det nye regnskabsdirektivs artikel 37. Der er fortsat tale om en delvis udnyttelse af artiklens undtagelsesmulighed.

Det foreslås således i den nye bestemmelse i § 78 a, stk. 1, at alle mellemstore dattervirksomheder i regnskabsklasse C kan aflægge årsrapport efter reglerne i regnskabsklasse B, når betingelserne for at benytte undtagelsen er opfyldt.

1178 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease