Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

De hidtil gældende bemærkninger til § 82, jf. specielle bemærkninger til § 82: Folketingstidende 2000-01, A, L 138 som fremsat, side 3320, vil fortsat være gældende med ovenstående ændringer.

Gældende bestemmelse § 83. Store virksomheder skal indregne udviklingsprojekter, der tilsigter at udvikle et bestemt produkt eller en be- stemt proces, som virksomheden har til hensigt at fremstille henholdsvis benytte i produktionen. Herunder hører patenter og andre immaterielle aktiver, som følger af et udviklingsprojekt. Stk. 2. Indregnes udviklingsprojekter, jf. stk. 1, skal et beløb svarende til de indregnede udviklingsomkostninger indregnes direkte i posten »Reserve for udviklingsomkostninger« under egenkapitalen. § 41, stk. 3, 2. og 3. pkt., finder tilsvarende anvendelse på denne reserve.

Oprindelig bestemmelse vedtaget ved lov nr. 448 af 7. juni 2001 § 83. Virksomheden skal indregne udviklingsprojekter, der tilsigter at udvikle et bestemt produkt eller en bestemt proces, som virksomheden har til hensigt at fremstille henholdsvis benytte i produktionen. Herunder hører patenter, koncessioner og andre immaterielle aktiver, som følger af et udviklingsprojekt.

Lovbemærkninger Forslagets § 83 kræver, at virksomheden indregner udviklingsprojekter som aktiver, hvis de tilsigter at udvikle et bestemt produkt eller en bestemt proces, som virksomheden uden tvivl agter af fremstille henholdsvis benytte i produktionen. At indregning, i modsætning til gældende lovs § 19, er gjort obligatorisk, udspringer af, at det værdi- baserede regnskab stræber mod indregning af alle aktiver, der kan måles pålideligt. Udviklingsprojekter er udvikling af produkter eller processer, som ligger umiddelbart før en påbegyndelse af egentlig erhvervsmæssig udnyttelse. Udvikling må derfor adskilles fra forskning, der består af mere grundlæggende undersøgelser med det formål at opnå ny videnskabelig eller teknisk viden og indsigt. Sådanne forskningsarbejder kan ikke indregnes som aktiver, men skal løbende omkostningsføres i resultatopgørelsen. I forbindelse med virksomhedens opnåelse af patenter, koncessioner eller andre rettigheder ligger ofte en udvik- lingsproces til grund. Kravet om aktivering af udviklingsprojekter indebærer, at sådanne rettigheder også skal akti- veres. Skema 1 og 2 i bilag 2, der implementerer 4. direktivs artikler om opstilling af balancen, er indrettet på at tilgodese disse forskellige immaterielle aktiver. Kravet om indregning af udviklingsprojekter indebærer, at virksomheden får pligt til at foretage de nødvendige regi- streringer i bogføringen, så kravet kan opfyldes. Kravet om indregning gælder ikke blot projekter, der udvikles i virksomheden, men principielt også projekter, der for virksomhedens regning udvikles af en anden virksomhed ("out- sourcing"). Udover forslagets krav om identificering og hensigt til at udnytte projektet er det — som for alle aktiver en forudsæt- ning for aktivering, at udviklingsprojektet har en værdi for virksomheden. Dette afgøres bl.a. ud fra, om produktets tekniske udnyttelsesmuligheder er påvist, om virksomhedens ledelse har tilkendegivet sin hensigt om at fremstille og markedsføre produktet, om virksomheden har tilstrækkeligt med finansielle og menneskelige ressourcer til at færdiggøre, producere og sælge produktet, og om der kan påvises et marked for produktet. Se hertil IAS 38 og Regnskabsvejledning 7. Målingen af udviklingsprojekter sker til kostpris, herunder indirekte omkostninger, jf. forslagets §§ 36 og 82. Af- skrivning sker over produktets forventede brugstid og påbegyndes, når udviklingen er færdiggjort. På dette tids- punkt skifter projektet også plads i balancen, så det overføres til færdiggjorte udviklingsprojekter. Brugstiden er den periode, hvor virksomheden forventer at kunne have økonomisk nytte af det nye produkt, dog maksimalt 20 år. Nedskrivningspligten i forslagets § 42 gælder også for udviklingsprojekter, mens der ikke er mulighed for opskriv- ning, jf. forslagets § 41.

1186 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease