Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Efter den gældende § 83 medfører indregning af udviklingsomkostninger i balancen, at der er øgede frie reserver under egenkapitalen. Dette er ikke tilfældet, hvis udviklingsomkostningerne i stedet indregnes direkte i resultatop- gørelsen.

Artikel 12, stk. 11, 3. afsnit, i det nye regnskabsdirektiv tillader imidlertid ikke, at der udloddes udbytte, hvis udlod- ningen medfører, at de frie reserver efter udlodningen er mindre end de indregnede udviklingsomkostninger.

Derfor foreslås det, at der indsættes en ny bestemmelse i § 83 som stk. 2, hvori der indføres krav om, at et beløb svarende til de indregnede udviklingsomkostninger skal bindes på en særlig reserve under egenkapitalen ("Reserve for udviklingsomkostninger"). § 41, stk. 3, 2. og 3. pkt., finder tilsvarende anvendelse på denne reserve. Dette betyder, at beløbet skal bindes på en særlig reserve, der ikke kan benyttes til udbytte, til udlodning eller til dækning af underskud. Hvis de indregnede udviklingsomkostninger sælges eller på anden måde udgår af virksomhe- dens drift, skal reserven opløses.

Reserven overføres i sådanne tilfælde direkte til egenkapitalens frie reserver.

Hvis de indregnede udviklingsomkostninger nedskrives i henhold til § 42, stk. 1, skal en del af reserven tilbageføres. Den del, der skal tilbageføres, svarer til nedskrivningen af udviklingsomkostningerne. Hvis en nedskrivning af udvik- lingsomkostningerne efterfølgende tilbageføres, skal reserven også retableres.

Reserven skal også reduceres med løbende afskrivninger. Herved vil reserven ikke overstige det beløb, som er ind- regnet i balancen som udviklingsomkostninger.

Pligten til binding omfatter kun udviklingsprojekter, som udføres i virksomheden eller på vegne af virksomheden. Hvis virksomheden fx erhverver et projekt i forbindelse med en virksomhedsovertagelse, vil der ikke være krav om binding af det beløb, der indregnes i balancen på tidspunktet for overtagelsen.

Det foreslås, at ændringerne til § 83 skal gælde for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og D.

Ifølge de gældende bestemmelser i lovens § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1, gælder lovens § 83 for regnskabsklasse C og D. Der er derfor ikke behov for at ændre disse bestemmelser som følge af forslaget.

Forslaget ændrer ikke ved, at mellemstore og store virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og virksomheder omfattet af regnskabsklasse D fortsat skal oplyse om forsknings- og udviklingsaktiviteter i eller for virksomheden i ledelsesberetningen, jf. den gældende bestemmelse i § 99, stk. 1, nr. 10, der bliver nr. 9, som en konsekvens af den foreslåede ophævelse af § 99, stk. 1, nr. 5, i forslagets § 1, nr. 129. Regnskabsbrugerne vil således fortsat få op- lysninger om virksomhedens forsknings- og udviklingsaktiviteter i årsregnskaberne for disse virksomheder.

De hidtil gældende bemærkninger til årsregnskabslovens § 83, jf. specielle bemærkninger til § 83: Folketingstidende 2000-01, A, L 138 som fremsat, side 3320-3321,vil fortsat være gældende med ovennævnte ændringer.

Gældende bestemmelse § 83 a. Virksomheden skal indregne alle aktiver, som opfylder definitionen på aktiver i bilag 1, C, nr. 1, uanset om virksomheden har ejendomsretten over aktivet.

Ændret ved lov nr. 245 af 27. marts 2006 Efter § 83 indsættes:

»§ 83 a. Virksomheden skal indregne aktiver, der ikke ejes af virksomheden, når virksomheden har alle væsentlige risici og fordele forbundet med ejendomsretten over aktivet.«

1188 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease