Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Lovbemærkninger Det foreslås, at der indsættes en ny bestemmelse om indregning af aktiver, der ikke ejes af virksomheden (finansielle leasingaktiver m.v.), som § 83 a i regnskabsklasse C i årsregnskabsloven. Forslaget er en konsekvens af den foreslåede ændring af § 33, stk. 1, i forslagets § 1, nr. 14, som indebærer, at det fremover bliver frivilligt for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B (små virksomheder) at indregne aktiver, som ikke ejes, men kontrolleres af virksomheden, herunder finansielle leasingaktiver, i balancen. Virksomheder omfattet af regnskabsklasse C (mellemstore og store virksomheder) skal derimod som hidtil indregne sådanne aktiver efter den nye bestemmelse i § 83 a, som tillige gælder for virksomheder omfattet af regnskabsklasse D via henvisningsreglen i § 102, stk. 1.

Ændret ved lov nr. 1716 af 27. december 2018 § 83 a affattes således:

»§ 83 a. Virksomheden skal indregne alle aktiver, som opfylder definitionen på aktiver i bilag l, C, nr. 1, uanset om virksomheden har ejendomsretten over aktivet.«

Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i § 83 a skal virksomheden indregne aktiver, der ikke ejes af virksomheden, når virksomheden har alle væsentlige risici og fordele forbundet med ejendomsretten over aktivet. Bestemmelsen skal ses i sammenhæng med den gældende § 33, stk. 1, 1. pkt., hvorefter et aktiv skal indregnes i balancen, når det er sandsynligt, at fremtidige økonomiske fordele vil tilflyde virksomheden, og aktivets værdi kan måles pålideligt. § 33, stk. 1, 2. pkt., indeholder dog en undtagelse, hvorefter en virksomhed uanset definitionen på aktiver i bilag 1, C, nr. 1, kan undlade at indregne aktiver, der ikke ejes af virksomheden, selvom virksomheden har alle væsentlige risici og fordele forbundet med ejendomsretten over aktivet. § 33, stk. 1, 2. pkt., foreslås ændret, jf. lovforslagets § 1, nr. 7, så virksomheden kan undlade at indregne aktiver, der ikke ejes af virksomheden. Den gæl- dende undtagelse i § 33, stk. 1, 2. pkt., såvel som den foreslåede ændring af bestemmelsen, jf. lovforslagets § 1, nr. 7, gælder ikke for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C, jf. § 83 a. Den gældende § 83 a omhandler de leasede aktiver, som efter den gældende internationale regnskabsstandard om leasingkontrakter, IAS 17, anses som finansiel leasing. IAS 17 definerer finansiel leasing som lejeaftaler, hvor virk- somheden besidder alle væsentlige risici og fordele forbundet med ejendomsretten over det leasede aktiv. IAS 17 udfylder således lovens rammebestemmelser i § 33, stk. 1, 1. pkt., og § 83 a. Den nye regnskabsstandard for leasing, IFRS 16, som under IFRS afløser IAS 17 i 2019, indeholder imidlertid ikke en opdeling på operationel og finansiel leasing for leasingtager, således som IAS 17 gør. I henhold til IFRS 16 skal alle leasingaktiver og tilhørende forpligtelser indregnes i balancen hos leasingtager. Med henblik på at sikre, at loven ikke er i strid med den nye regnskabsstandard, foreslås det at ændre § 83 a således, at det fremgår, at virksomheden skal indregne alle aktiver, der opfylder definitionen herpå, uanset om virksomheden ejer aktivet eller ej. Med den foreslåede ændring er det således ikke længere en betingelse for indregning af et aktiv, at forudsætningen fra den gældende regnskabsstandard, IAS 17 om, at virksomheden har alle væsentlige risici og fordele forbundet med ejendomsretten over aktivet, er opfyldt. Den foreslåede ændring indebærer, at virksomheder omfattet af regnskabsklasse C skal indregne alle aktiver, der opfylder definitionen herpå uanset ejendomsretten til aktivet. Dette er en rammebestemmelse. Rammen kan i for- hold til lejede aktiver enten udfyldes som hidtil af IAS 17 eller af den nye IFRS 16.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1189

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease