Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Lovbemærkninger Forslagets § 85 pålægger virksomheder, der måler kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder til indre værdi, at indregne de forholdsmæssige nettooverskud eller -underskud efter forslagets § 84, stk.3, som indtægter og omkostninger i resultatopgørelsen. Der skal således alene oplyses om nettoresultatet for henholdsvis dattervirksomheder og associerede virksomheder. Derved gøres en undtagelse fra den begrænsning i indregning af indtægter i resultatopgørelsen, der følger af forsla- gets § 49, hvorefter alene indtjente indtægter må indgå i resultatopgørelsen. Behandlingen er en fortsættelse af gældende metode i årsregnskabsbekendtgørelsens § 9, stk. 4. Undtagelsen er en konsekvens af den indre værdis metode, som netop indebærer, at resultat af dattervirksomheder og associerede virksomheder skal indregnes i både balance og resultatopgørelse. Dette står i modsætning til den metode, der tillades for virksomheder i klasse B, nemlig indtægtsføring på basis af modtagne udbytter fra virksom- hederne. Denne model opfattes imidlertid ofte ikke som en hensigtsmæssig målestok for afkastet af investeringen i dattervirksomheder og associerede virksomheder, fordi modtagne udbytter kan have meget lille sammenhæng med indtjeningen i de pågældende virksomheder.

Indre værdis metode, hvorved resultaterne fra virksomhederne løbende føres til indtægt eller omkostning, opfattes ofte som en bedre måde til at vise afkastet af investeringerne.

Ændret ved lov nr. 245 af 27. marts 2006 §§ 84 og 85 ophæves.

Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 84 har virksomheder omfattet af regnskabsklasse C (mel- lemstore og store virksomheder) og regnskabsklasse D (statslige og børsnoterede virksomheder) pligt til i årsregn- skabet at indregne og måle kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder til disse virksomheders regnskabsmæssige indre værdi. Det foreslås, at § 84 ophæves som en konsekvens af den foreslåede nye § 43 a i forslagets § 1, nr. 15, der gør det frivilligt at anvende den indre værdis metode. § 43 a gælder for virksomheder omfattet af regnskabsklasse B samt for virksomheder omfattet af regnskabsklasse C og regnskabsklasse D via henvisningsreglerne i § 78, stk. 1, og § 102, stk. 1. Samtidig foreslås det, at § 85 og overskriften hertil ophæves, da bestemmelsen er flyttet til den nye bestemmelse i § 49, stk. 1, nr. 1, med en redaktionel ændring (forslagets § 1, nr. 16). Vælger virksomheden at anvende indre værdi, skal virksomheden som hidtil indregne de pågældende resultatandele som særskilte indtægts- eller omkost- ningsposter i resultatopgørelsen efter den nye bestemmelse i § 49, stk. 1, nr. 1.

Pengestrømsopgørelsen

Gældende bestemmelse § 86. I pengestrømsopgørelsen skal ind- og udbetalinger indregnes på betalingstidspunktet, uanset hvornår indreg- ningen sker i resultatopgørelsen eller balancen. Stk. 2. Pengestrømsopgørelsen skal i det mindste vise periodens pengestrømme fordelt på drifts-, investerings- og finansieringsaktiviteterne. Endvidere skal pengestrømsopgørelsen særskilt vise regnskabsårets forskydninger i likvider samt likviderne ved periodens begyndelse og slutning. Stk. 3. De tilsvarende beløb for posterne i det foregående regnskabsår skal anføres. Er posterne ikke direkte sammenlignelige med det foregående års poster, skal sidstnævnte tilpasses. Virksomheden kan dog undlade at

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1195

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease