Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Kapitel 6 Ledelsesberetningens redegørelser om bæredygtighed

Der er ingen pligt til at have en mangfoldighedspolitik. Derfor skal de omfattede virksomheder enten redegøre for deres politikker for mangfoldighed eller redegøre for, hvorfor de ikke har en politik på området, jf. følg eller forklar-princippet. Følg eller forklar-princippet betyder, at hvis en virksomhed ikke har en mangfoldighedspolitik, skal ledelsesberetningen indeholde en redegørelse med forklaring om baggrunden herfor. Hvis virksomheden har en mangfoldighedspolitik, skal redegørelsen omfatte en beskrivelse af virk- somhedens mangfoldighedspolitik, der anvendes i forbindelse med sammensætningen af virksom- hedens ledelse, for så vidt angår køn og andre aspekter, fx alder, handicap eller uddannelses- og erhvervsmæssig baggrund. Mangfoldighed kan i henhold til lovbemærkningerne også omfatte an- dre aspekter, fx geografisk herkomst, international erfaring, ekspertise inden for relevante bære- dygtighedsspørgsmål, medarbejderrepræsentation eller andre aspekter, fx socioøkonomisk bag- grund. Virksomhedens ledelse er defineret som bestyrelse/tilsynsråd og den registrerede direktion, hvil- ket er en mere snæver definition end for oplysning om den kønsmæssige sammensætning af ledel- sen.

Følg eller forklar-princip

Redegørelsen skal indeholde oplysning om:

Målene for mangfoldighedspolitikken.

► Hvordan mangfoldighedspolitikken er blevet gennemført.

► Resultaterne af mangfoldighedspolitikken i rapporteringsperioden.

I lovens krav til en ledelsesberetning for koncernen er indarbejdet en henvisning til § 107 d om redegørelsen for mangfoldighed, så der skal gives tilsvarende oplysninger som i moderselskabs- regnskabet. Da modervirksomhedens ledelse og koncernens ledelse er den samme, vil oplysnin- gerne i ledelsesberetningen være ens og vil kunne gives samlet, jf. § 128, stk. 7.

§ 128, stk. 5

Redegørelsen kan som alternativ til en placering i ledelsesberetningen i årsrapporten vælges of- fentliggjort på virksomhedens hjemmeside. Reglerne herfor følger af redegørelsesbekendtgørel- sen.

6.10 Redegørelse om økonomiske aktiviteter efter taksonomiforordningen De største danske virksomheder skal i årsrapporten redegøre for, hvorvidt og i hvor høj grad virk- somhedens økonomiske aktiviteter er bæredygtige, som dette er defineret i taksonomiforordnin- gens artikel 8. Nedenfor uddybes rapporteringskravets omfang, herunder hvilke seks klimamål rap- porteringen skal omhandle. Erhvervsstyrelsen har på deres hjemmeside samlet vejledning om redegørelse i årsrapporten om økonomiske aktiviteter efter taksonomiforordningen. EU-Kommissionen har også på deres hjem- meside vejledning om taksonomiforordningen, ligesom de har oprettet et særligt vejledningsuni- vers.

Erhvervs- styrelsens vejledning

De virksomheder, som omfattes af kravet om en redegørelse om økonomiske aktiviteter efter tak- sonomiforordningen, er ifølge Erhvervsstyrelsens vejledning:

De omfattede virksomheder

► Store børsnoterede virksomheder med over 500 ansatte

► Store statslige aktieselskaber med over 500 ansatte, der er omfattet af loven.

Virksomheder i regnskabsklasse C (stor), som er omfattet af kravene om en redegørelse for sam- fundsansvar, er derfor ikke på nuværende tidspunkt omfattet af kravet om denne redegørelse efter

130 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease