Kapitel 6 Ledelsesberetningens redegørelser om bæredygtighed
6.11 Kommende ændringer til
bæredygtighedsrapportering
Kravene til bæredygtighedsrapporteringen, som beskrevet i afsnit 6.3, træder i kraft i tre faser, hvor de omfattede virksomheder løbende udvides.
Reglerne i CSRD-direktivet vil gælde for store virksomheder og børsnoterede virksomheder samt visse finansielle virksomheder. Visse tredjelandsvirksomheder med væsentlig aktivitet i EU omfat- tes også. Grænserne for store virksomheder svarer til størrelsesgrænserne for regnskabsklasse C (stor).
De omfattede virksomheder
De tre ikrafttrædelsesfaser er:
Virknings- tidspunkt
1. januar 2024 (trådt i kraft): Børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber (regnskabs- klasse D), som er store virksomheder efter størrelsesgrænserne for regnskabsklasse C (stor), og som har over 500 ansatte, skal rapportere efter CSRD for regnskabsår, der starter 1. januar 2024 eller derefter. 1. januar 2025: Øvrige store virksomheder (såvel børsnoterede som ikke-børsnoterede) målt efter størrelsesgrænserne for regnskabsklasse C (stor) skal rapportere efter CSRD for regnskabsår, der starter 1. januar 2025 eller derefter. 1. januar 2026: Små og mellemstore børsnoterede virksomheder (regnskabsklasse D) målt efter størrelsesgrænserne for regnskabsklasse B og C (mellem) bliver omfattet af kravene i CSRD for regnskabsår, der starter 1. januar 2026 eller derefter. Disse virksomheder kan dog undlade at rapportere indtil 2028, men dette skal i så fald oplyses og forklares i ledelsesberetningen. Herudover er der også krav om rapportering efter CSRD for visse virksomheder uden for EU, som har væsentlige aktiviteter i EU. Disse virksomheder i tredjelande omfattes af kravene i CSRD for regnskabsår, der starter 1. januar 2028 eller senere, men der gælder dog visse overgangsregler ind til 2030. Vi har i EY udarbejdet en særskilt publikation Indsigt i bæredygtighedsrapportering for danske ikke- finansielle virksomheder , som går mere i dybden med bæredygtighedsrapportering og de nye krav. Denne særskilte publikation har til formål at klæde danske virksomheder bedre på, og den primære målgruppe for publikationen er de virksomheder, som aflægger årsrapport efter årsregnskabslo- ven, hvorfor der er fokus på virksomheder i regnskabsklasse C (stor) og mindre virksomheder, som frivilligt vælger at implementere bæredygtighedsrapportering. I den særskilte publikation kan du endvidere læse mere om status på arbejdet med ESRS'erne.
Ny publikation
6.12 Kommende redegørelse for kønsbalance Den 23. oktober 2024 fremsatte Erhvervsministeren et lovudkast, der indeholder forslag om lov om kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i visse store børsnoterede aktieselskaber (kønsbalan- celoven). Lovudkastet indeholdt samtidig et forslag til ændring af årsregnskabsloven.
Forslaget har til formål at implementere et EU-direktiv om en mere ligelig kønsfordeling blandt ledelsesmedlemmer i børsnoterede selskaber og tilhørende foranstaltninger.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 133
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease