Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Der foreslås således i § 110, stk. 2 og 3, to nye metoder til opgørelse af størrelsesgrænserne. Metoden i stk. 2 fremstår i det nye regnskabsdirektiv som hovedreglen, men der er valgfrihed mellem de to metoder.

Efter det nye stk. 2 skal der ved opgørelsen af beløbsstørrelserne foretages koncerninterne elimineringer, så beløbs- størrelserne opgøres på konsolideret niveau, dvs. for koncernen som helhed.

Alternativt kan koncernen efter det nye stk. 3 vælge at opgøre størrelsesgrænserne uden eliminering og samtidig forhøje beløbsstørrelserne i stk. 1 (grænserne for balancesum og nettoomsætning) med 20 pct. Ved anvendelse af opgørelsesmetoden efter stk. 3 skal der heller ikke foretages udligning af den regnskabsmæssige værdi af kapital- andelene i dattervirksomhederne. Det foreslåede stk. 2 henviser — ligesom det gældende stk. 2 — til, at de generelle beregningsregler i årsregnskabs- lovens § 7, stk. 3, finder anvendelse. Herudover henvises der i det foreslåede stk. 2 som noget nyt også til bereg- ningsreglen i det nye foreslåede stk. 4 i § 7. Henvisningen er en konsekvens af forslaget om, at virksomheder, der har finansielle indtægter og andre indtægter fra investeringsvirksomhed, der tilsammen mindst svarer til nettoom- sætningen, skal anvende summen af nettoomsætningen samt de finansielle indtægter og andre indtægter fra inve- steringsvirksomhed i stedet for blot nettoomsætningen ved opgørelsen af, om virksomheden er lille, mellemstor eller stor. Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 1, nr. 16.

De generelle beregningsregler i § 7, stk. 3, og 4, finder ligeledes anvendelse, hvis metoden i forslagets § 110, stk. 3, anvendes.

Det forudsættes, at den valgte opgørelsesmetode som udgangspunkt anvendes konsekvent over tid. Skift mellem opgørelsesmetoder er ikke udtrykkeligt omfattet af kravet i den gældende § 13, stk. 2, om reel kontinuitet, men samme princip forudsættes fulgt ved skift mellem opgørelsesmetoderne i de foreslåede stk. 2 og 3 til § 110. Ændring af metode vil primært være relevant, hvor der sker ændring i virksomhedens aktiviteter, som gør den hidtil anvendte metode uhensigtsmæssig. Det formodes, at mange virksomheder vil vælge modellen efter stk. 3, da modellen efter stk. 2 forudsætter, at der foretages koncerninterne elimineringer. Modellen i stk. 2 er derfor umiddelbart mere administrativt byrdefuld. Da elimineringerne er en væsentlig del af byrden ved at udarbejde koncernregnskab, vil den administrative besparelse ved at undlade at udarbejde koncernregnskab ikke være så stor, hvis der alligevel skal foretages elimineringer for at vurdere, om størrelsesgrænserne er overskredet.

Se oversigten nedenfor over forskellene mellem opgørelsesmetoden i den gældende bestemmelses stk. 2 og de fo- reslåede nye stk. 2 og 3. Stk. 2 og 3 gennemfører det nye regnskabsdirektivs artikel 3, stk. 8, samt artikel 24.

De hidtil gældende bemærkninger til § 110, stk. 2, erstattes af ovenstående bemærkninger.

Det gældende stk. 3 bliver herefter stk. 4.

Ændringerne af opgørelsesmetoderne i de foreslåede stk. 2 og 3 får også betydning for opgørelsen af størrelses- grænserne i § 135, stk. 3, for de deri omhandlede virksomheder (i det følgende betegnet "holdingvirksomheder"), der kan fravælge revision. § 135, stk. 3, henviser således til beregningsreglerne i § 110, der finder tilsvarende an- vendelse. Det betyder, at der også ved opgørelsen af, om en "holdingvirksomhed" opfylder størrelsesgrænserne i § 135, stk. 1, kan anvendes en af de to metoder, der følger af § 110, stk. 2 og 3. Dette medfører i forhold til opgørelsen af størrelsesgrænserne for fravalg af revision for "holdingvirksomheder" efter § 110 stk. 2, at balancesum og omsætning m.v. fra associerede virksomheder indregnes 100 pct. uanset ejer- andel, men at interne transaktioner m.v. elimineres. I forlængelse heraf skal der foretages fuld eliminering ved trans- aktioner med associerede virksomheder. Der skal således ikke foretages pro rata (forholdsmæssig) eliminering som ved indre værdis metode efter § 43 a. Der er derfor tale om, at samme metode anvendes både i forhold til kapital- andele i datter- og associerede virksomheder.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1373

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease