Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Stk. 3. Forskellen mellem det beløb, der vederlægges som virksomhedskapital, samt eventuel overkurs med til- læg af et eventuelt kontant vederlag og den regnskabsmæssige indre værdi i dattervirksomheden tillægges hen- holdsvis fratrækkes på tydelig vis i de reserver, der kan anvendes til at dække underskud.«

Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 123, 1. pkt., skal en virksomhedssammenslutning anses for foretaget ved regnskabsårets start, og der skal foretages tilpasning af sammenligningstal, herunder, så vidt det er praktisk muligt, også i 5-årsoversigten, når sammenlægningsmetoden anvendes. Tilpasning af sammenligningstal er i praksis en udbredt model ved anvendelse af sammenlægningsmetoden, og den kendes fx fra de amerikanske regnskabsregler.

Det nye regnskabsdirektiv regulerer ikke dette forhold, men overlader det til medlemsstaterne.

Sammenlægningsmetoden er ikke beskrevet i de internationale regnskabsstandarder, IFRS, men kan i praksis an- vendes for virksomhedssammenslutninger under fælles kontrol. Det vil sige de samme virksomhedssammenslutnin- ger, som sammenlægningsmetoden efter de foreslåede ændringer i §§ 121 og 122, kan anvendes på efter årsregn- skabsloven. IFRS 3 kræver anvendelse af overtagelsesmetoden, men da IFRS 3 netop ikke regulerer virksomheds- sammenslutninger under fælles kontrol, giver dette i praksis virksomhederne en vis frihed til valg af metode til ind- regning og måling af disse virksomhedssammenslutninger.

Det ses i praksis, at sammenlægningsmetoden under IFRS både anvendes med overtagelse pr. den faktiske overta- gelsesdato og med virkning tilbage i tid.

Det har været anført, at anvendelse af sammenlægningsmetoden med tilbagevirkende kraft, med tilpasning af sam- menligningstal, kan være byrdefuld. Da direktivet ikke kræver, at metoden skal anvendes med tilbagevirkende kraft, foreslås det at ændre § 123.

Det foreslås at affatte § 123 på ny, så de gældende bestemmelser i § 123, 1. og 2. pkt., videreføres uændret som henholdsvis § 123, stk. 1 og stk. 3, mens der indsættes en ny bestemmelse som § 123, stk. 2.

I henhold til det foreslåede stk. 1 skal en virksomhedssammenslutning, som hidtil, anses for foretaget ved regnskabs- årets start, og der skal foretages tilpasning af sammenligningstal herunder, så vidt det er praktisk muligt, også i 5- årsoversigten, når sammenlægningsmetoden anvendes. Herved adskiller metoden sig fra overtagelsesmetoden, der kræver indregning pr. den dag, hvor modervirksomhe- den får kontrol over dattervirksomheden. Efter overtagelsesmetoden kan der heller ikke ske tilpasning af sammen- ligningstal. Uanset den gældende bestemmelse i § 123, 1. pkt., der med forslaget bliver § 123, stk. 1, kan en virk- somhedssammenslutning efter sammenlægningsmetoden ikke anses for at være sket før det tidspunkt, hvor de in- volverede virksomheder blev underlagt fælles kontrol. Det skal dog bemærkes, at en fusion altid kan ske med regn- skabsmæssig virkning tilbage til starten af regnskabsåret i overensstemmelse med de selskabsretlige regler herom.

Det betyder, at hvis en virksomhed køber en dattervirksomhed fra en uafhængig part, skal købet indregnes og måles efter årsregnskabslovens § 122. Indregning skal ske pr. den dato, hvor der opnås kontrol med dattervirksomheden.

Hvis der derimod sker en efterfølgende fusion med dattervirksomheden, kan denne ske med regnskabsmæssig virk- ning tilbage til starten af regnskabsåret, dvs. fra et tidligere tidspunkt end virksomhedsovertagelsen. Der kan dog ikke ske tilpasning af sammenligningstal, da dette ikke er en del af den selskabsretlige regulering af fusioner med regnskabsmæssig tilbagevirkende kraft. I det beskrevne eksempel vil fusionen skulle tage udgangspunkt i værdierne i koncernregnskabet. Det vil sige, at hvis der fx ved overtagelsen er indregnet 100 i goodwill i koncernregnskabet, skal disse 100 også indregnes i koncern- regnskabet efter fusionen, ligesom fusionen bevirker, at de skal indregnes i modervirksomhedens årsregnskab. En

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1411

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease