Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Lovbemærkninger Forslagets § 126 indeholder groft sagt tilsvarende notekrav som gældende årsregnskabsbekendtgørelse. På samme måde som med reglerne i forslagets afsnit II-V (byggeklodsmodellen) er alle notekrav samlet, så de krævede noter ikke blot er en gentagelse af gældende bekendtgørelses § 20, men også indeholder de notekrav, der er forbundne med de enkelte bestemmelser om metoder. På tilsvarende måde er der ikke blot tale om implementering af 7. direk- tivs artikel 34, men også af notekrav i enkeltbestemmelser om metoder i direktivet. Forslagets stk. 1 opregner en række bestemmelser om noter i regnskabsklasse B og C, så kravene svarer til mind- stestørrelsen for de af loven krævede koncerner. De enkelte særlige krav for virksomheder i regnskabsklasse D gøres anvendelige, hvis modervirksomheden skal følge klasse D. Det drejer sig om eventualforpligtelser, egne kapitalan- dele, specifikation af gældsforpligtelser, nettoomsætningens fordeling på aktiviteter og markeder, nærtstående par- ter m.m. og revisorhonorar for koncernen. Kravet om oplysning af revisorhonorar på koncernplan anses for en for- bedring af oplysningskravet i gældende lovs § 51 a. Det betyder, at oplysning om honoraret i koncernregnskabet skal omfatte det samlede honorar til den eller de revisorer, der reviderer modervirksomheden og koncernvirksom- hederne.

Bestemmelsen overfører også det nye krav om oplysning om eventualaktiver i forslagets § 61 til koncernregnskabet.

Stk. 2 og 3 bestemmer, at en række noteoplysninger om nærtstående parter på koncernplan vises som summen af koncernvirksomhedernes transaktioner og mellemværender med de pågældende persongrupper i modervirksomhe- den. Der er ikke tale om tilsvarende forhold i relation til dattervirksomhedernes persongrupper.

Stk. 4, er medtaget efter ønske fra Københavns Fondsbørs. Der er tale om en rammebestemmelse, som passende kan udfyldes af en regnskabsstandard i henhold til forslagets § 136.

Lovbemærkninger til ændringsforslag Det foreslås i lovforslagets § 126, stk. 1, at indføje to nye numre: nr. 7 og 9, der skal gøre oplysningskravet i lov- forslagets §§ 88 og 96, stk. 1, tilsvarende anvendelige på koncerner.

Der henvises til bemærkningerne til de nævnte paragraffer.

Ændret ved lov nr. 99 af 18. februar 2004 § 126 affattes således:

»§ 126. Følgende krav finder tilsvarende anvendelse på koncernregnskabet: 1) Opgørelse over bevægelserne på egenkapitalen, jf. § 56, 2) oplysning om anlægsaktiver, jf. §§ 57 og 89, 3) oplysning om eventualaktiver, jf. § 61, 4) oplysning om eventualforpligtelser, jf. §§ 64 og 94, 5) oplysning om nærtstående parter m.m., jf. §§ 68, 70, 71 og 98 a, 6) oplysning om egne kapitalandele, jf. § 76, stk. 1, nr. 1, 7) oplysning om gældsforpligtelser, jf. § 92, 8) opdeling af nettoomsætningen på forretningssegmenter og geografiske segmenter, jf. § 96, stk. 1, og 9) oplysning om revisionshonorar, jf. § 96, stk. 2. Stk. 2. Kravet om oplysninger om tilgodehavender og sikkerhedsstillelser hos og sikkerhedsstillelser for ledel- sesmedlemmer i § 73 samt kravet om oplysninger om vederlag m.v. i § 98 b finder tilsvarende anvendelse på de samlede beløb til de af bestemmelserne omhandlede kategorier af ledelsesmedlemmer og virksomhedsdeltagere i modervirksomheden, som koncernvirksomhederne tilsammen har ydet. Stk. 3. Kravet i § 106 finder tilsvarende anvendelse på oplysninger om ydelser efter § 98 b, jf. ovenstående

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1417

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease