Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Henvisningen til den gældende § 88 om oplysninger om kostpris, opskrivninger om af- og nedskrivninger for anlægs- aktiver er videreført fra den gældende § 126, stk. 1, nr. 5. Desuden er der indsat en henvisning til den foreslåede nye § 88 a, om de særlige forudsætninger, der ligger til grund ved indregning og måling af udviklingsprojekter og skatteaktiver. Hertil skal det særligt bemærkes, at der ikke er tale om et direktivkrav. Henvisningen er dog foreslået indsat, idet de pågældende oplysninger tilsvarende vurderes at være relevante i koncernregnskabet.

Endvidere er der indsat en henvisning til den foreslåede nye § 88 b, om oplysninger om finansielle anlægsaktiver, der måles til kostpris, og hvor de pågældende aktiver er indregnet til en højere værdi end dagsværdien.

Den foreslåede § 126, stk. 1, nr. 6, bestemmer, at der skal gives oplysning om eventualaktiver, jf. § 90 b. Den foreslåede bestemmelse er videreført uden ændringer fra den gældende § 126, stk. 1, nr. 6.

Den foreslåede § 126, stk. 1, nr. 7, bestemmer som noget nyt, at der skal gives en række oplysninger om virksom- hedskapitalen, jf. den foreslåede nye § 87 a, herunder om antallet af aktier eller anparter og deres pålydende værdi. Det følger af de særlige forhold for koncerner, at der kun skal gives oplysning om virksomhedskapitalen i modervirk- somheden. Efter den foreslåede § 126, stk. 1, nr. 8, skal der gives en række oplysninger om forpligtelser. Henvisningen til den gældende § 92 om gæld, der forfalder til betaling efter mere end fem år, er videreført fra den gældende § 126, stk. 1, nr. 7. Henvisningerne til § 93, som ændret ved forslagets § 1, nr. 114 og 115, om konvertible gældsbreve m.v., og til den foreslåede § 93 a, om hensatte forpligtelser, er nye. Efter den foreslåede § 126, stk. 1, nr. 9, skal der gives en række oplysninger om eventualforpligtelser. Henvisningen til §§ 64 og 94-94 b i forslaget svarer indholdsmæssigt til henvisning til §§ 64, 94 og 94 a i den gældende § 126, stk. 1, nr. 1, idet kravene i den gældende § 64 indholdsmæssigt svarer til kravene i den nyaffattede § 64, og den nye § 94 b. Efter den foreslåede § 126, stk. 1, nr. 10, skal der gives en række oplysninger om nærtstående parter. Der skal medtages oplysninger om transaktioner med parter, som er nærtstående til koncernen. Derimod skal der ikke oply- ses om transaktioner mellem nærtstående parter, der indgår i konsolideringen, jf. det nye regnskabsdirektivs artikel 28, stk. 1, litra a. Henvisningen til §§ 69 og 98 c, stk. 1, 2, 4 og 6, er videreført fra henvisningen i den gældende § 126, stk. 1, nr. 2. Henvisningen til den foreslåede § 68, og til den nyaffattede § 98 a, viderefører tilsammen hen- visningen i den gældende § 68 i § 126, stk. 1, nr. 2, bortset fra, at henvisningen til den gældende § 98 a, stk. 3, om sammenligningstal udgår. Henvisningen til § 73 viderefører henvisningen til den gældende § 73 i § 126, stk. 1, nr. 2, med mindre ændringer. Henvisningen til den foreslåede § 97 b, svarer indholdsmæssigt til den gældende henvis- ning til § 71 i den gældende § 126, stk. 1, nr. 2. Den foreslåede § 126, stk. 1, nr. 11, bestemmer som noget nyt, at der skal gives oplysninger om betydningsfulde hændelser, som er indtruffet efter regnskabsårets udløb, jf. den foreslåede § 98 d. Hvis virksomheden kan give en beløbsmæssig indikation på den finansielle virkning af den indtrufne hændelse, skal denne oplyses. Dette vil eksem- pelvis ofte være muligt i en situation, hvor virksomheden har frasolgt sin aktivitet eller en del af denne, eller virk- somheden har haft et stort tab på et tilgodehavende. Modsat vil det efter omstændighederne ikke altid være muligt for virksomheden at give en beløbsmæssig indikation på den finansielle virkning af hændelsen, eksempelvis ved overtrædelse af lånebetingelser (covenants) på et væsentligt banklån, som giver banken mulighed for at opsige lå- net.

De hidtil gældende bemærkninger til § 126, stk. 1, erstattes af ovennævnte bemærkninger.

Den foreslåede § 126, stk. 7, fastslår som noget nyt, at noterne til koncernregnskabet, jf. stk. 1, skal præsenteres i samme række følge som de poster i resultatopgørelsen og balancen, de vedrører. Bestemmelsen svarer til den fore- slåede nye § 52 a, hvorefter noterne til årsregnskabet skal præsenteres i samme rækkefølge som de poster i resul- tatopgørelsen og balancen, de vedrører. Dette er et direktivkrav for årsregnskaber, jf. artikel 15 i det nye regnskabs- direktiv. Direktivet indeholder ikke et tilsvarende krav for koncernregnskaber, idet direktivets artikel 28 om koncern- regnskaber ikke henviser til artikel 15. Kravet foreslås dog også indsat for koncernregnskaber, fordi det anses for

1422 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease