Kapitel 7 Egenkapitalopgørelse
7.5
Krav om egenkapitalopgørelse i koncernregnskabet
Hvis loven kræver udarbejdelse af et koncernregnskab, skal dette som minimum udarbejdes efter reglerne i regnskabsklasse C (mellem), hvormed der i koncernregnskabet skal præsenteres en sær- skilt koncernegenkapitalopgørelse som en primær opgørelse.
§ 113
EY's holdning En regnskabsklasse B-koncern, der frivilligt udarbejder et koncernregnskab, jf. § 113, stk. 4, skal dog alene udarbejde koncernregnskab efter reglerne i regnskabsklasse B. Da der ikke i regnskabsklasse B stilles specifikt krav om en egenkapitalopgørelse, vil der heller ikke lovmæs- sigt være krav om en koncernegenkapitalopgørelse i et frivilligt koncernregnskab efter regn- skabsklasse B. Det er dog EY's anbefaling i lighed med tidligere anbefaling for selskabsregnska- ber i regnskabsklasse B, at der altid præsenteres en koncernegenkapitalopgørelse også i et fri- villigt koncernregnskab.
I koncernregnskabet præsenteres minoritetsinteressernes forholdsmæssige andel af dattervirk- somhedernes egenkapital som en særskilt post under koncernens egenkapital. Minoritetsinteres- ser skal derfor fremgå særskilt som en del af koncernens egenkapitalopgørelse.
Minoritets- interesser, § 118, stk. 4
Der skal oplyses om forskydninger i minoritetsinteressernes forholdsmæssige andele af dattervirk- somhedernes egenkapital. Oplysningen skal gives på et summarisk beløbsmæssigt niveau, hvor- med kravet anses for opfyldt ved indarbejdelse i koncernegenkapitalopgørelsen. En koncern i regn- skabsklasse B, der vælger ikke at udarbejde en koncernegenkapitalopgørelse, skal i stedet indar- bejde oplysningskravene i noterne. Der er som udgangspunkt ikke krav om binding og præsentation af egenkapitalreserver i et kon- cernregnskab, som fx reserve for opskrivninger efter § 41, reserve for udviklingsomkostninger og reserve for nettoopskrivning efter indre værdis metode vedrørende associerede virksomheder. Det skyldes, at beslutning om udlodning af udbytte ikke foretages på grundlag af koncernens, men derimod på grundlag af modervirksomhedens årsregnskab og dennes sammensætning af egenka- pital, fordelt på bundne og frie egenkapitalreserver. I visse situationer kan det dog være nødven- digt at vurdere koncernens finansielle stilling ved beslutning om udlodning af udbytte i modervirk- somheden. Lovens krav om en præsentation af en reserve for sikringstransaktioner og reserve for valutaom- regninger gælder også i koncernregnskabet, da disse reserver ikke har til formål at blokere for udbytte, men derimod at medtage yderligere information til regnskabsbruger om dagsværdiregu- leringer under egenkapitalen. Omkostninger til egenkapitaltransaktioner i dattervirksomheder, der er indregnet direkte i egen- kapitalen i dattervirksomhedens årsrapport, er ikke nødvendigvis egenkapitaltransaktioner i kon- cernen, hvis sådanne omkostninger ikke ændrer på koncernegenkapitalens størrelse. Sådanne om- kostninger skal derfor i koncernregnskabet indregnes i resultatopgørelsen.
§ 126, stk. 4
Egenkapital- bindinger i koncern- regnskaber
Transaktioner i datter- virksomheder
Dette betyder, at omkostninger til ekstraordinært udbytte eller omkostninger til kapitalforhøjelse i dattervirksomheder skal indregnes i resultatopgørelsen i modervirksomhedens koncernregnskab.
7.6 Resultatdisponering Ledelsen såvel som øvrige regnskabsbrugere har behov for et overblik over virksomhedens kapi- talberedskab, herunder behov for at vurdere forsvarligheden af ledelsens beslutninger om udbyt- teudlodninger.
144 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease