Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Begrebet »betydelig indflydelse over en eller flere virksomheders driftsmæssige eller finansielle ledelse« svarer til den definition, som anvendes ved afgrænsningen af associerede virksomheder. En virksomhed formodes at udøve betydelig indflydelse, hvis virksomheden og dens dattervirksomheder tilsammen besidder 20 pct. eller mere af stem- merettighederne. Der er dog tale om en formodningsregel, hvorfor det altid skal vurderes konkret, hvorvidt der er tale om betydelig indflydelse. Samtlige modervirksomheder vil altid skulle revideres. Herved bliver det ikke muligt at konstruere sig ud af revisionspligten. I § 135, stk. 4, foreslås det, at principperne for opgørelse af størrelserne for henholdsvis balancesum, nettoomsæt- ning og gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede i årsregnskabslovens § 7, stk. 3 — som afgør indplaceringen i regn- skabsklasse — ligeledes finder anvendelse ved beregning af størrelser i forhold til revisionspligt.
Den foreslåede § 135, stk. 5, vedrørende supplerende beretninger viderefører henholdsvis den gældende § 135, stk. 1, 2. pkt., og — med en mindre konsekvensændring — den gældende § 135, stk. 3.
Den foreslåede § 135 a, stk. 1, 1. pkt., viderefører den eksisterende § 135, stk. 2, 1. pkt., så det fortsat vil gælde, at kun statsautoriserede og registrerede revisorer kan revidere og underskrive en revisionspåtegning på årsrappor- ter, som er omfattet af og revideres efter årsregnskabsloven. Endvidere foreslås det, at revisorer, der foretager frivillig revision eller andet arbejde, der medfører afgivelse af erklæring på en årsrapport, som indsendes til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, ligeledes skal være statsautoriserede eller registrerede revisorer. En årsrapport for en virksomhed, som er undtaget fra revisionspligt, men hvor årsrapporten frivilligt revideres, vil således ikke kunne indeholde en revisionspåtegning, som er underskrevet af en person, som ikke har beskikkelse som statsautoriseret eller registreret revisor efter revisorloven. Hvis en virksomhed, der er undtaget fra revisionspligt, frivilligt vælger at lade en revisor eksempelvis udføre gen- nemgang (review) eller assistere med opstilling af virksomhedens årsrapport, vil revisors erklæring efter forslagets § 1, nr. 11, til ændring af § 22 skulle indgå i årsrapporten. For sådanne erklæringer vil det efter forslaget til § 135 a, stk. 1, gælde, at erklæringen skal være underskrevet af en statsautoriseret eller registreret revisor.
Den hidtidige bestemmelse i § 135, stk. 2, 2. pkt., vedrørende revision af virksomheder omfattet af regnskabsklasse D videreføres som § 135 a, stk. 2.
Forslagets § 1, nr. 47, om ændring af overskrifterne til henholdsvis afsnit VIII og kapitel 17 er en konsekvens af forslaget til ny § 135 a, der som omtalt ovenfor blandt andet omhandler hvem, der kan revidere og i øvrigt afgive erklæringer på årsrapporter aflagt efter årsregnskabsloven.
Kommentarer til ændringsforslag Den foreslåede reduktion af revisionspligten giver ca. 75.000 virksomheder mulighed for at fravælge revision af deres årsrapporter, hvilket indebærer en lettelse af de lovpligtige administrative omkostninger på ca. 675 mio. kr. Af disse 75.000 virksomheder har de ca. 45.000 virksomheder egentlig selvstændig erhvervsaktivitet. Lettelsen af de lovpligtige administrative omkostninger er for disse virksomheder på ca. 600 mio. kr. Nogle virksomheder vil foretrække at fortsætte med fuld revision, andre vil foretrække en mindre omfattende revisorkontrol, mens andre igen finder det tilstrækkeligt, at revisor er inde i virksomheden og hjælper med fx bogføring og/eller regnskabs- og skatteassistance.
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1457
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease