Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
Lovbemærkninger Der er alene tale om en korrektion af lovhenvisning
Ændret ved lov nr. 1232 af 18. december 2012 §135, stk. 6, affattes således:
»Stk. 6. Undtagelsen i stk. 1, 3. pkt., kan ikke anvendes af en virksomhed, når virksomheden eller den, som har bestemmende indflydelse over virksomheden, accepterer et bødeforelæg eller som led i en straffesag dømmes for overtrædelse af selskabslovgivningen, regnskabslovgivningen eller skatte- og afgiftslovgivningen. En virksomhed kan ikke anvende undtagelsen i stk. 1, 3. pkt., når en tilknyttet virksomhed accepterer et bødeforelæg eller som led i en straffesag dømmes for overtrædelse af selskabslovgivningen, regnskabslovgivningen eller skatte- og afgiftslov- givningen. I disse tilfælde skal virksomhedens årsregnskaber for de følgende 3 regnskabsår revideres. Erhvervssty- relsen kan forlænge den periode, hvor virksomhedens årsregnskaber skal revideres, med op til 2 regnskabsår.«
Lovbemærkninger Der foreslås en tilpasning af årsregnskabslovens § 135, stk. 6, så den tager højde for koncernforhold. Ændringen skal således sikre, at fritagelse for revisionspligt ikke kan vælges i alle de tilfælde, hvor fysiske eller juridiske perso- ner, der har bestemmende indflydelse på virksomheden, har overtrådt relevant lovgivning.
Da den oprindelige bestemmelse om fritagelse for revisionspligt i årsregnskabslovens § 135, stk. 6, blev indsat i 2006, kunne holdingvirksomheder ikke fravælge revision. Derfor tager bestemmelsen ikke højde for koncernforhold.
Den foreslåede bestemmelse udvider rækkevidden af bestemmelsen, så begrænsningen i adgangen til at fravælge revision også gælder, hvis holdingvirksomheden eller den, som direkte eller indirekte har bestemmende indflydelse over virksomheden, accepterer et bødeforelæg eller som led i en straffesag dømmes for overtrædelse af den rele- vante lovgivning (selskabs- og regnskabslovgivningen eller skatte- og afgiftslovgivningen). Med den foreslåede be- stemmelse begrænses holdingvirksomhedens mulighed for at fravælge revision i alle de tilfælde, hvor den, der har bestemmende indflydelse over virksomheden, har accepteret et bødeforelæg. Dette gælder, uanset om den bestem- mende indflydelse sker gennem en eller flere andre virksomheder. Endvidere kan en virksomhed, herunder en holdingvirksomhed, ikke fravælge revision, hvis en tilknyttet virksomhed accepterer et bødeforelæg eller som led i en straffesag dømmes for overtrædelse af den relevante lovgivning. Be- grebet »tilknyttet virksomhed« er defineret i årsregnskabslovens bilag 1, afsnit B 6. En tilknyttet virksomhed er virksomhedens dattervirksomhed, dens modervirksomhed og dennes dattervirksomheder.
Dette betyder fx, at hvis én virksomhed i en koncern på grund af lovovertrædelser ikke får mulighed for at fravælge revision, vil denne begrænsning omfatte den samlede koncern.
Ændret ved lov nr. 1232 af 18. december 2012 § 135, stk. 7, affattes således:
»Stk. 7. Hvis Erhvervsstyrelsen ved en undersøgelse af årsrapporten i henhold til § 159 konstaterer væsentlige fejl eller mangler i forhold til selskabslovgivningen eller regnskabslovgivningen, kan styrelsen beslutte, at undtagel- sen i stk. 1, 3. pkt. ikke kan anvendes af virksomheden i indeværende og de 2 følgende regnskabsår. Styrelsen kan dog altid beslutte, at undtagelsen ikke kan anvendes, hvis der er ydet lån, som er omfattet af selskabslovgivningens forbud om lån til virksomhedsdeltagere og ledelse, og der er tale om lån af ikke ubetydelig størrelse eller gentagne overtrædelser af forbuddet i selskabslovgivningen. Styrelsen kan samtidig beslutte, at virksomheden ikke kan
EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1467
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease