Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

Er der tale om revision af en årsrapport med en bæredygtighedsrapportering, som er forsynet med en erklæring om bæredygtighedsrapportering i henhold til kravene i bekendtgørelsen om godkendte revisorers erklæringer, vil den reviderende revisors udtalelse, jf. det foreslåede § 135, stk. 7, 3. pkt., ikke skulle forholde sig til, hvorvidt virksom- hedens bæredygtighedsrapportering er udarbejdet i overensstemmelse med lovens krav. Om ledelsesberetningen, i øvrigt, er udarbejdet i overensstemmelse med lovens krav, vil imidlertid stadig skulle indgå i den reviderende revisors udtalelse om ledelsesberetningen. En virksomhed, der frivilligt vælger at udarbejde bæredygtighedsrapportering efter § 99 a eller eventuelt efter § 128, vil ikke være omfattet af pligten til at lade bæredygtighedsrapporteringen forsynes med en erklæring om bæredygtighedsrapportering. Bæredygtighedsrapporteringen vil i sin helhed være omfattet af revisors udtalelse om ledelsesberetningen i henhold til § 135, stk. 7, herunder udtalelsen om, hvorvidt den er udarbejdet i overensstem- melse med lovgivningens krav. Der henvises til forslagets § 1, nr. 39, om ændring af årsregnskabslovens § 135, stk. 7, 3. pkt.

Det foreslås i stk. 2, at erklæring efter stk. 1 kan kun afgives af revisorer, som i henhold til revisorloven er godkendt til at afgive erklæringer om bæredygtighedsrapportering.

Den foreslåede bestemmelse vil gennemføre bæredygtighedsdirektivets artikel 1, nr. 13, litra a og b, om ændring af regnskabsdirektivets artikel 34, stk. 1, andet afsnit, litra a, nr. ii, og stk. 3, der vil medføre, at selskabets revisor ud over at afgive en revisionspåtegning vil skulle afgive en erklæring med begrænset sikkerhed om virksomhedens bæ- redygtighedsrapportering, men hvor det også tillades, at erklæringen vil kunne afgives af en anden revisor end den, der reviderer selskabets regnskab. Den foreslåede bestemmelse vil medføre, at erklæringen om bæredygtighedsrapportering efter det foreslåede stk. 1 kun vil kunne afgives af en revisor, som i henhold til revisorloven er godkendt til at afgive erklæringer om bæredyg- tighedsrapportering. Efter revisorloven vil en revisor kunne blive godkendt til at afgive erklæringer om bæredygtig- hedsrapportering, hvis betingelserne i revisorlovens §§ 3 b og 3 c, jf. lovforslagets § 2, nr. 5, er opfyldt, og den pågældende er blevet registreret i det offentlige register over godkendte revisorer og revisionsvirksomheder, jf. revisorlovens § 2.

For de nærmere betingelser vedrørende revisors godkendelse til at afgive erklæringer om bæredygtighed henvises til bemærkningerne til lovforslagets § 2, nr. 5, vedrørende indsættelse af §§ 3 b og 3 c i revisorloven.

Efter det foreslåede vil der ikke være krav om, at revisionspåtegningen og erklæringen om virksomhedens bæredyg- tighedsrapportering kun vil kunne afgives af den samme revisor. Virksomheden vil derfor kunne vælge en revisor til at revidere regnskabet, jf. § 135, og en anden revisor til at afgive erklæringen om bæredygtighedsrapportering, jf. den foreslåede § 135 c, stk. 2.

Afsnit IX Regnskabsreguleringen i Danmark

Kapitel 18 Organisation til udstedelse af regnskabsstandarder m.v.

Gældende bestemmelse § 136. Det påhviler Erhvervsstyrelsen at sørge for, at der udarbejdes standarder, der i nødvendigt omfang skal udfylde og supplere denne lov. Standarderne kan inden for rammerne af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/34/EU med senere ændringer fastsætte de undtagelser fra bestemmelser, der er omfattet af fravigelsesplig- ten efter § 11, stk. 3, og hvor fravigelsen anses for nødvendig for en praktisk og hensigtsmæssig anvendelse af bestemmelserne. Standarderne skal angive, hvilke grupper af virksomheder der kan eller skal følge standarderne.

EY | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | 1485

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease