Årsregnskabsloven med lovbemærkninger
som det fx kendes fra Finanstilsynet. Efter den gældende § 63 c, stk. 1, er der alene tale om en stikprøvevis udta- gelse og undersøgelse, som ikke indebærer en fuldstændig undersøgelse for enhver overtrædelse, men har til for- mål at konstatere åbenbare overtrædelser af den omhandlede lovgivning. Med åbenbare overtrædelser menes for- hold, som er konstaterbare ved en umiddelbar gennemgang af det indsendte årsregnskab m.v. (årsrapport). Der er fx tale om en åbenbar overtrædelse, hvis en bestemt oplysning, som skal være afgivet i regnskabet i henhold til et direkte lovkrav herom, mangler i regnskabet. Hvis det derimod kræver nærmere undersøgelse af andre doku- menter end regnskabet eller en egentlig bevisførelse for at fastslå, om der foreligger en lovovertrædelse, er der ikke tale om en åbenbar overtrædelse. Styrelsen har ikke — hverken efter de gældende eller efter de foreslåede regler — beføjelser til at godkende de ind- sendte årsregnskaber eller årsrapporter. Selv om styrelsen ikke har påtalt forhold i en undersøgt årsrapport, vil dette derfor heller ikke efter de foreslåede regler fritage virksomhedens ledelse for ansvaret for, at virksomheden lever op til lovgivningens krav, ligesom det ej heller fritager revisor fra pligten til at tage fornødent forbehold i revisions- påtegningen. I stk. 2 foreslås det, at der indføjes en udtrykkelig bestemmelse om, at styrelsen foruden ved stikprøvevis kontrol tillige har en generel hjemmel til at udtage og undersøge de modtagne årsrapporter m.v. En sådan hjemmel er ikke udtrykkeligt nævnt i den gældende årsregnskabslov, men kan udledes ved fortolkning. Det kan navnlig komme på tale at anvende den generelle hjemmel, når styrelsen i forbindelse med modtagelsen af årsrapporter konstaterer revisorforbehold eller relevante mangler i revisionspåtegningerne. Endvidere kan det komme på tale, når styrelsen i forbindelse med tidligere års modtagelse af årsrapporter har konstateret mangler, eller hvis styrelsen på anden måde bliver opmærksom på overtrædelser i den pågældende årsrapport. Styrelsen skal dog ikke fungere som klage- instans.
Ændret ved lov nr. 99 af 18. februar 2004 I § 159, stk. 1, indsættes som 2. pkt.:
»Er årsrapporten aflagt efter de internationale regnskabsstandarder, jf. § 137, skal Erhvervs- og Selskabsstyrelsen endvidere undersøge, om årsrapporten er aflagt i overensstemmelse med standarderne.«
Lovbemærkninger De foreslåede ændringer i §§ 159, 160 og 163 er en konsekvens af forslagets § 1, nr. 46, om aflæggelse af årsrap- port efter de interna-tio-nale regnskabsstandarder, IAS/IFRS, i henhold til IAS-forordningen og den nye bestemmelse i § 137. Den nye bestemmelse i § 159, stk. 1, 2. pkt. (forslagets § 1, nr. 47), har til formål at sikre, at Erhvervs- og Selskabs- styrelsens hidtidige adgang til undersøgelse af årsrapporter også finder anvendelse på årsrapporter aflagt efter de internationale regnskabsstandarder. IAS-forordningen indeholder i indledningen omtale af behovet for en særlig un- dersøgelsesindsats med hensyn til årsrapporterne for børsnoterede virksomheder. Hvordan disse undersøgelser skal udmøntes i praksis, vil blive koordineret mellem EU-landene. Det forudsættes, at Danmark, for at sikre tiltroen til kapitalmarkedet, vil følge de internationale aftaler om kontrol med børsnoterede virksomheder. Det vil således inden anvendelsen af de internationale regnskabsstandarder bliver obligatorisk for børsnoterede virksomheder den 1. ja- nuar 2005, blive nærmere analyseret, i hvilket omfang der måtte være behov for at indføre lovhjemmel til at anvende yderligere undersøgelsesinstrumenter for at leve op til internationale standarder for undersøgelser. I denne forbin- delse vil det endvidere blive vurderet, hvordan undersøgelserne skal finansieres. Når bestemmelsen i § 159, stk. 1, allerede ændres nu, så skyldes det ønsket om at sikre adgangen til at foretage undersøgelser af årsrapporter aflagt efter de internationale regnskabsstandarder indtil de børsnoterede virksomhe- der bliver omfattet af de fremtidige — internationalt koordinerede — undersøgelser.
1586 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY
Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease