Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 - 11. udgave

Årsregnskabsloven med lovbemærkninger

de deri nævnte standarder og regler for finansiel information i deres årsrapporter og delårsrapporter (forslagets § 4, nr. 8). Der henvises til bemærkningerne til denne bestemmelse.

Ændret ved lov nr. 245 af 27. marts 2006 I § 159, stk. 1, 1. pkt., ændres »de hertil hørende revisionspåtegninger« til: »eventuelle hertil hørende erklæringer fra en revisor«.

Lovbemærkninger Efter den gældende bestemmelse i § 159, stk. 1, kan Erhvervs- og Selskabsstyrelsen undersøge modtagne årsrap- porter og de hertil hørende revisionspåtegninger for overtrædelser af blandt andet årsregnskabsloven, selskabslov- givningen og revisorlovgivningen. Med forslaget til ændring af revisionspligten i § 135, vil ikke alle årsrapporter, som modtages i Erhvervs- og Sel- skabsstyrelsen, indeholde en revisionspåtegning. Undersøgelsen af modtagne årsrapporter, der ikke indeholder en revisionspåtegning, vil derfor omfatte en undersøgelse af, om betingelserne for at undlade revision er opfyldt. Den foreslåede nye bestemmelse i § 135 a, stk. 1, 2. pkt., indebærer, at modtagne årsrapporter for virksomheder, der er fritaget for revision efter den nye bestemmelse i § 135, stk. 1, kan være forsynet med andre former for erklæringer fra revisor, som er omfattet af lov om statsautoriserede og registrerede revisorer (revisorloven) med tilhørende bekendtgørelser. Det foreslås, at bestemmelsen i § 159, stk. 1, ændres således, at Erhvervs- og Selskabs- styrelsens undersøgelsesadgang også omfatter sådanne erklæringer til årsrapporten, jf. revisorlovens § 1, stk. 2, hvilket vil sige erklæringer, der ikke udelukkende er til hvervgivers eget brug. I forbindelse med Erhvervs- og Selskabsstyrelsens undersøgelsesadgang efter § 159 kan Erhvervs- og Selskabssty- relsen i dag anmode virksomheden, dens ledelse eller dens revisor om de oplysninger, som er nødvendige for, at der kan tages stilling til, om der er sket en overtrædelse af bl.a. årsregnskabsloven m.v., jf. den gældende bestemmelse i årsregnskabslovens § 160. I det samtidigt fremsatte forslag om ændring af bl.a. aktieselskabsloven og anpartssel- skabsloven foreslås det, at selskaber, der ikke er underlagt revisionspligt, ikke har pligt til at vælge en revisor. Disse selskaber kan dog frivilligt vælge en revisor. Uanset om revisor er valgt som følge af, at virksomheden er omfattet af revisionspligt, eller som følge af, at virksomheden frivilligt vælger at have en revisor, vil alle rettigheder og pligter for revisor følge med hvervet. I virksomheder, som bliver fritaget for revisionspligt, men som frivilligt vælger at have en revisor, vil revisor således være omfattet af årsregnskabslovens § 160, og Erhvervs- og Selskabsstyrelsen vil derfor kunne anmode revisor om oplysninger, selvom revisor har udført frivilligt valgt revision af en årsrapport for en virksomhed, der er undtaget fra revisionspligt. Tilsvarende gælder, hvis revisor eksempelvis har afgivet en erklæ- ring om gennemgang (review) eller assistance med regnskabsopstilling, som efter forslaget til ændring af § 22 og § 138 skal være indeholdt i den årsrapport, som virksomheden indsender til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.

Endvidere vil revisor kunne blive pålagt tvangsbøder efter § 162, hvis revisor undlader at give oplysninger efter § 160.

Kommentarer til ændringsforslag Årsregnskabslovens § 161 opregner Erhvervs- og Selskabsstyrelsens reaktioner på lovovertrædelser, som Er- hvervs- og Selskabsstyrelsen konstaterer som led i gennemgangen af årsrapporter efter årsregnskabslovens § 159. Bestemmelsen giver hjemmel til forskellige reaktioner, som kan bringes i anvendelse over for virksomhederne af- hængigt af den konstaterede lovovertrædelses art og grovhed. Ved bagatelagtige overtrædelser kan påtale undla- des.

De foreslåede bestemmelser i årsregnskabslovens § 135, stk. 6, 3. pkt., og stk. 7, giver Erhvervs- og

1588 | Indsigt i årsregnskabsloven 2024/25 | EY

Made with FlippingBook. PDF to flipbook with ease